In het historisch centrum van Zutphen zit een klein bakkerscafé waar je zo de bakkerij inkijkt terwijl je een kop koffie drinkt of een broodje eet. Er heerst bedrijvigheid op de kleine oppervlakte van de bakkerij. De schappen worden gevuld met rijst-walnootbrood, roggeknar, appel-spelt muffins en andere biologische producten.

Driekant
Het personeelsbestand van Driekant is divers: er werken vakkrachten, mensen met een verstandelijke beperking, schoolverlaters of uitkeringsgerechtigden.

Oprichter Henk Smit komt uit een bakkersfamilie, maar wilde eigenlijk niet in de voetsporen van zijn (groot-) ouders treden. Hij zocht meer maatschappelijke relevantie in zijn werk. Nu is hij zelf vader en opa en runt hij samen met zijn zoons Piet en Marijn een biologische bakkerij én een opleidingscentrum voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Smit: “Ik realiseerde me dat een ambacht zoals broodbakken zich juist erg leent voor wat ik wil bereiken: Een economie waaraan iedereen naar eigen vermogen kan bijdragen.”

Als Smit door de nauwe gangetjes van de bakkerij loopt vertelt hij over de mensen die bij Driekant werken. Het personeelsbestand is heel divers. Er werken vakkrachten én  mensen met een verstandelijke beperking, schoolverlaters of uitkeringsgerechtigden die al geruime tijd niet aan het werk komen. “ Bij ons leren ze (opnieuw) samenwerken en productief zijn. In een bakkerij is heel duidelijk wat je maakt en voor wie en in het café of in de winkel heb je direct contact met je klanten.”

AMBACHTSCENTRUM DRIEKANT
PROJECT C.V.
Driekant is een bakkerij, een café, een winkel én een opleidingscentrum voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het ambachtscentrum combineert commerciële activiteiten met praktijkopleidingen voor mensen die (nog) geen aansluiting vinden bij de reguliere arbeidsmarkt. Driekant geeft ook trainingen en advies aan ondernemers die willen werken aan diversiteit op de werkvloer. Meer informatie hierover staat op www.driekant.nl

Helemaal boven in het pand zit een atelier en yogaruimte. Er is net een yogales geweest en nu is het er sereen en stil in vergelijking met de rest van de bakkerij. Volgens Smit geldt voor iedereen dat je eerst jezelf moet ontwikkelen voordat je kan bijdragen aan de maatschappij. “Inspiratie is de voedingsbodem voor verandering. Door persoonlijke ontwikkeling en creativiteit een plaats te geven in ons bedrijfsplan hopen we dat mensen zelfstandiger worden en leren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.”

Smit begon eind jaren zeventig een biologische bakkerij en leverde brood aan de eerste natuurwinkels van Nederland. Smit: “De bakkerij groeide als kool. Maar al snel merkte ik: een product is niet alleen een optelsom van ingrediënten. Het gaat om wat mensen daar aan toevoegen.” Tijd voor een volgende stap. Hij verkocht de biologische bakkerij en zette een nieuw concept op; Driekant. Inmiddels werken er zo’n 90 mensen in het ambachtscentrum. “In bedrijven is het gebruikelijk om zo efficiënt mogelijk te werken. Meer doen met minder arbeidskracht. Bij Driekant willen we juist zoveel mogelijk handen aan het brood.”

Maatschappelijk betrokken ondernemers kunnen het verschil maken.
Henk Smit

Afgelopen jaar is het ambachtscentrum uitgebreid met een vestiging in de oude broodfabriek achter het station. Smit: “De broodfabriek biedt een grotere afzetmarkt en letterlijk ruimte voor culturele activiteiten, zoals  jazz op zondag.”  Zoon Piet werkt in de nieuwe vestiging en vertelt dat  de negen extra leer-werkplekken die dit oplevert een belangrijke motivatie was om een extra bakkerij te openen. Piet: “We kunnen steeds meer en ook andere mensen een leer-werk plek bieden.  In tegenstelling tot de bakkerij in het centrum is de ruime lichte werkplaats ook heel geschikt voor mensen die in een prikkelarme omgeving moeten werken.”

Piet Smit
Piet Smit (midden)

Smit ziet dat de arbeidsmarkt zo ingewikkeld is geworden dat steeds meer mensen uitvallen. “Maar maatschappelijk betrokken ondernemers kunnen het verschil maken. Door bijvoorbeeld niet langer facilitaire diensten zoals schoonmaakwerk of catering uit te besteden, maar dit zelf in te vullen met mensen die anders niet aan het werk zouden kunnen.” Dit vraagt om een andere organisatie, maar je krijgt er ook iets voor terug, namelijk een fijnere bedrijfscultuur waar de mens meer centraal staat.  “Als ondernemer boek je dubbele winst. Je maakt je omzet en je ziet al je medewerkers opbloeien.”

Triodos Bank financiert Driekant en andere duurzame ondernemers op het gebied van biologische voeding. Wilt u weten welke ondernemers dat zijn? Kijk dan hier.

Tekst: Daphne Rieken
Beeld: Driekant en Daphne Rieken