Vijftien jaar geleden verkocht Derrick Neleman zijn eerste fles biologische wijn. Binnen de kortste keren begon hij een groothandel in biologische wijn en even later had hij de grootste biologische wijnwebwinkel van Nederland. Toch besloot Neleman terug te gaan naar de basis. Nu heeft hij zijn eigen wijngaard in Valencia zodat hij zelf het verhaal achter iedere fles kan vertellen.

Begin deze maand opende Derrick Neleman zijn winkel in Zutphen die hij City Winery noemt. Geen gewone wijnwinkel, maar het wijnhuis in de stad gebracht. Dit betekent dat het maakproces van de wijn hier te beleven is omdat het ook een proeflokaal is.

Het golvende houten plafond in de winkel van Neleman is een verwijzing naar de wijnranken. Foto: Michael van Oosten

Hele proces

Die beleving wordt benadrukt door het interieur van de winkel. Het golvende houten plafond is een verwijzing naar de wijnranken. De flessen die strak staan opgesteld vallen op door het design van de labels.

Neem de fles Wolk met kleine wolkjes op het label of de hippe zonnebril op een zomerse fles rosé. Neleman werkte voor deze etiketten samen met een aantal jonge ontwerpers uit diverse landen. Het zegt iets over de wijnhandelaar die zich nu echt bezighoudt met het hele proces van wijn maken.

Vergeten druif

Dat begint natuurlijk bij de druif. Die worden in Valencia geteeld in wijngaarden waar hij samen met een bevriend wijnmaker de scepter over zwaait. Het draait vooral om lokale druiven, zoals bijvoorbeeld Verdil, een soort waar nog maar 50 hectare van is aangeplant.

“Deze witte druif was bijna in de vergetelheid geraakt. Er groeien hier druiven die zich al decennialang hebben aangepast aan de klimaatomstandigheden, Bobal bijvoorbeeld, terwijl die druiven nog door weinig mensen ontdekt zijn. Daar wil ik graag verandering in brengen.”

Ik wilde dichter bij het product zitten en de weg van wijn naar consument zo kort mogelijk maken
Derrick Neleman

De liefde voor wijn begon voor Neleman al toen hij net was afgestudeerd aan de Warmonderhof, de opleiding voor biologisch- dynamische landbouw. Hij vertrok toen naar Duitsland waar hij ging werken op een zorgboerderij. Hier bezocht hij vaak een boer in de buurt met een biologisch-dynamische wijngaard. “Die ontmoeting heeft veel impact op mijn leven gehad. Vanaf dat moment besloot ik dat ik wijn aan de man wilde brengen.”

Groot naar klein

Zijn eerste onderneming Lovian werd opgericht: één van de eerste groothandels in biologische wijnen. Ongeveer 300 biologische wijnen verhandelde hij daar. Neleman richtte vervolgens een nieuw bedrijf op: By the Grape, een webwinkel en fysieke winkels, waarvan die in Velp Beste Wijnwinkel 2014 werd. Eerder ontving Neleman al de Wijn Marketing Award 2010 van het productschap wijn.

“Hier maakte ik al de stap naar ‘kleiner’ aangezien we bij By the Grape ongeveer 100 wijnen verkochten, maar het was me nog niet klein genoeg. Ik wilde dichter bij het product zitten en de weg van wijn naar consument zo kort mogelijk maken. Dus alles zelf doen, van druif tot fles.”

De wijngaard van Derrick Neleman in Valencia. Foto: © Miquel Francés
De wijngaard van Derrick Neleman in Valencia. Foto: © Miquel Francés

80% van de mensen koopt wijn uit de supermarkt, geeft Neleman aan. “En zij hebben keuzestress. Mensen horen graag het verhaal van de wijn.” Deels zit hier de drijfveer van deze ondernemer voor zijn nieuwe bedrijf. Overal vliegen je de wijnaanbiedingen om de oren. En het draait daarbij volgens Neleman te veel om merknamen van wijnen uit prestigieuze gebieden zoals de Franse Bordeaux.

Ruwe parel

“Valencia is binnen Spanje een ruwe parel die veel mensen links laten liggen. Dit gebied verdient aandacht. En Valencia is een perfect gebied voor biologische druiven,” vertelt Neleman.

“Onze wijngaarden liggen zo’n 800 meter boven zeeniveau. Schimmel heeft weinig kans door de koele nachten en de dagen zijn weer warm genoeg voor de groei van de druiven. Een belangrijke toevoeging is dat onze wijnen ook veganistisch zijn (behalve de Cava). Reguliere wijnen zijn geklaard met dierlijke producten zoals kippeneiwit of visbotten. Wij doen dit met aardappelzetmeel. Iets duurder en arbeidsintensiever, wel diervriendelijk en daar is tegenwoordig steeds meer vraag naar.”

Neleman wijnen

De wijnen van Neleman zijn te koop in de webwinkel en zijn winkel in Zutphen. Daarnaast hebben 30 winkels in Nederland de wijn in de schappen zoals Gimsel in Rotterdam en de Groene Winkel in Zeist.

Tekst: Joset van der Hoeven
Beeld: Michael van Oosten en Miquel Francés