Aart van Veller
Aart van Veller is een van de ondernemers achter Vandebron. Hij richtte de nieuwe energiemaatschappij op samen met Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats.

Waarom is Vandebron vernieuwend?

“Met onze onderneming breken we een vastgeroeste markt open, om de transitie naar duurzame energie-opwekking te versnellen. Voor boeren en andere onafhankelijke producenten is het voordeliger om hun energie via ons te verkopen. Want wij maken geen winst over de verkochte energie. De consument betaalt een vast abonnement bij ons en dat is voor zowel consument als producent voordeliger.”

PROJECT C.V.
VANDEBRON
Vandebron werd in 2013 opgericht. Met Vandebron kopen Nederlandse huishoudens duurzame energie rechtstreeks van een producent, zoals een boer met een windmolen of biovergister, zonder tussenkomst van een traditioneel energiebedrijf. Gebruikers kiezen uit vier type energiebronnen: wind-, zon-, water- en bio-energie.

Wat is bepalend voor het succes van Vandebron?

“De ondernemers van Vandebron, Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar en ik, werken al jaren met elkaar samen. Dat is een kritische succesfactor. We delen een visie over de wereld en de energiesector. Samen bedachten we een dienst die het supermakkelijk maakt voor de consument om de goede energiebron te kiezen. We zijn heel erg complementair. We weten wat we aan elkaar hebben. Dit is de grootste reden waarom we de financiering voor ons bedrijf bij elkaar kregen.
Daarnaast klopt ons verhaal bij deze tijd. Ons idee is om de traditionele energiemarkt van binnenuit te veranderen. Duurzame energieopwekking van onafhankelijke producenten echt stimuleren en aan de andere kant de consument meer keus geven.”

Welke ontwikkelingen zie je in de energiesector?

“We bewegen toe naar een landschap waarin de meeste huishoudens hun eigen energie gaan opwekken op een duurzame manier. En dat heeft gigantisch veel gevolgen voor de huidige spelers in de energiemarkt. En voor nieuwe spelers is het een uitdaging om nieuwe producten op de markt te brengen die betrouwbaar en betaalbaar zijn.”

Ons idee is om de traditionele energiemarkt van binnenuit te veranderen

“De 20 grootste energiebedrijven van Europa hebben tussen 2008 en 2013 500 miljard aan beurswaarde verloren. Dit komt door twee grote bewegingen in de markt. Aan de ene kant is er een groter aanbod van duurzame energie. Aan de andere kant daalt de vraag naar energie. Deze twee bewegingen zorgen voor een overschot op de markt. De inkomsten voor grote traditionele energieleveranciers gaan dus omlaag. Tegelijkertijd wordt er meer geïnvesteerd in duurzame energie, maar niet door de partijen waarvan je dat zou verwachten. In Duitsland bijvoorbeeld zie je dat maar 7% van de duurzame energie van de 6 grote energieleveranciers komt. Deze ontwikkelingen maken het werken bij Vandebron zo leuk.”

Kun je een dilemma noemen waar je met Vandebron tegenaan liep?

“Als je impact wil maken, is het handig om snel te groeien en er financieel goed voor te staan.  Wij willen impact maken door energietransitie naar duurzaam te versnellen. Om dat te realiseren willen we heel hard groeien. Daar kun je verschillende kanalen voor inzetten. Het dilemma was dat we in het begin met externe bureaus werkten die ons product aan de man gingen brengen. Alleen merkten we toen dat deze bureaus ons idealisme niet goed konden overbrengen. Ze werkten te commercieel. Hoe kunnen we snel genoeg groeien om genoeg impact te maken? Of wil je ook dat je een imago opbouwt die past bij je idealen? Wij zijn transparant, eerlijk, betrouwbaar, positief en persoonlijk. Die balans moet er zijn. En daarom besloten we te stoppen met de externe bureaus.”

Waar zie je Vandebron over tien jaar?

“De snelheid van verandering en nieuwe technologieën gaan te snel om daar een uitspraak over te doen. Ik durf maar vijf jaar vooruit te kijken. Dan zijn wij dé marktplaats voor duurzame energie, zoals nu in Nederland, maar dan wereldwijd. Dat is de ambitie. De investeringen in duurzame energie zijn net begonnen en die groei komt met name van onafhankelijke producenten en consumenten die zonnepanelen op hun dak plaatsen. Welke soorten duurzame energie het meest succesvol worden? Dat laten we aan de markt over. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer Airbnb zich zou bemoeien met welke huizen er op hun website staan. Wij hebben een marktplaats, de consument heeft de keus. Ben je tegen biovergisting, dan kies je een andere bron. Wij beloven dat jouw geld naar de bron gaat waar jij achter staat.”

DUURZAME ENERGIE
BIJ TRIODOS BANK
Vandebron wordt gefinancierd door Triodos Groenfonds. Kijk op Mijn Geld Gaat Goed voor meer ondernemers in de sector duurzame energie.

> Lees meer over Vandebron in het artikel ‘Kies je eigen energiebron’