In de debattenreeksen in De Balie gaan vooraanstaande politici, kunstenaars of wetenschappers in discussie over de toekomst van ons land. Is windenergie de oplossing voor een duurzame energie? En hoe is het met de kwaliteit van onze rechtstaat gesteld? Het is een greep uit het actuele debatprogramma van  De Balie. Tegenwoordig niet alleen centrum voor debat. Het is met het Grand Café een levendige plek voor Amsterdammers om elkaar te ontmoeten.

Huiskamer

Op een stormachtige maandagmiddag zijn alle tafels in het Grand Café van de Balie bezet. Midden op het Leidseplein in Amsterdam zitten voornamelijk studenten en freelancers te genieten van een cappuccino of pompoensoep. “Het moet hier als een huiskamer aanvoelen,” zegt Yoeri Albrecht die inhoudelijk directeur van de Balie is. Hij ziet de rol van het Grand Café verweven in de functie die het debatcentrum heeft. “Van oorsprong is een grand café een ruimte voor creatieve denkers.”
 

Van oorsprong is een grand café een ruimte voor creatieve denkers.
Yoeri Albrecht

Meer bezoekers

Daar waar het Grand Café een levendige ontmoetingsplek is voor Amsterdammers, vinden er in het debatcentrum dagelijks debatten plaats. De debatten stellen politieke en culturele dilemma’s aan de kaak. Wat is de toekomst van de huidige ‘Generatie Ik’? Of hoe komt het dat het gebruik van biobrandstof leidt tot honger in Afrika? De Balie is beroemd vanwege dit debat en breidde haar functie de laatste jaren uit. Net als vele andere ondernemingen in de culturele sector, zoekt de Balie naar nieuwe financieringsvormen om haar activiteiten te kunnen uitoefenen. Om meer inkomsten te genereren, breidde de Balie de keuken uit met een lening van Triodos Bank. Omdat Triodos Bank cultuur een belangrijke factor voor een betere levenskwaliteit vindt, investeert de bank in culturele instellingen. Het Grand Café oogt nog steeds even groot en sfeervol als voorheen. “Het grote verschil is dat we meer bordjes per uur kunnen serveren,” legt Albrecht uit. “We moesten voorheen vaak nee verkopen, maar met de nieuwe keuken kunnen we nu meer bezoekers tegelijkertijd bedienen.” De verbouwing van de keuken was overigens niet de enige maatregel om meer inkomsten te generen, geeft Albrecht aan. “De kleine zaal is omgebouwd tot bioscoop zodat we ook filmhuis zijn en we verhuren ruimtes aan creatieve freelancers.”

Binnenkant de Balie
het Grand Café

Cross-over

De rol van debatcentrum De Balie reikt verder dan het Leidseplein. Yoeri Albrecht zet zich in om de controversiële onderwerpen die in de debatzaal en het café worden bediscussieerd in de media te krijgen. “Een debat moet breder zijn dan de zaal zelf. De devatreeks ‘Mijn idee voor Nederland’ is een goed voorbeeld van onze cross-overwerkwijze. In onze grote zaal vindt een debat plaats met een politicus en tevens verschijnt er een opiniërend artikel in de Volkskrant.”

BELEGGEN IN CULTUUR
De Balie is een onderneming die goed past binnen de strategie van Triodos Cultuurfonds. Fondsmanager Eric Holterhues: “We financieren kunst en cultuurprojecten die het verschil maken. Dat zijn projecten zoals de Balie, die cultureel ondernemerschap omarmen en daarmee een toegevoegde waarde hebben voor de sector waarin veel wordt bezuinigd.”

WILT U MEER WETEN OVER BELEGGEN BIJ TRIODOS BANK? KIJK DAN OP WWW.TRIODOS.NL/BELEGGEN

Triodos Bank financiert De Balie en andere duurzame ondernemers op het gebied van kunst en cultuur. Wilt u weten welke ondernemers dat zijn? Kijk dan hier.

Fotografie: Jan Boeve
Tekst: Joset van der Hoeven