Kleurrijk, schools en eenvoud – die woorden omschrijven het gebouw goed. In de grote hal hangen wat jonge toeristen rond. Sommigen spelen een potje tafelvoetbal en anderen zijn verdiept in hun reisgids. Vorig jaar opende dit voormalige schoolgebouw met kleurrijke zonneschermen haar deuren als hostel, expositieruimte en ‘artist in residency’. WOW is een bijzondere uitvalsbasis om de hoofdstad te leren kennen. De muren in de gangen zijn voorzien van kunst en er worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd.

WOW

Betaalbare woonplek

Beneden in de hal verrees een restaurant waar onder andere logees voor 7,50 euro een maaltijd kunnen bestellen. In de tuin is een moestuin aangelegd en twee verdiepingen zijn nu het thuis voor 50 kunstenaars.

PROJECT CV
WOW
WOW is een budgethostel, cultureel centrum en tijdelijk verblijf voor kunstenaars in Amsterdam. Het grote gebouw van vijf verdiepingen was ooit een HTS en sinds 2005 stond het leeg.
WWW.WOW-AMSTERDAM.NL

De kunstenaars zijn veelal afgestudeerden van bijvoorbeeld de Rietveld Academie, vertelt Sandra Chedi, initiatiefneemster van WOW. “60% van de afgestudeerden is van buitenlandse komaf. WOW kan deze mensen een betaalbare tijdelijke woonplek bieden. Ze krijgen hier de kans aan hun netwerk te bouwen en toekomstplannen te maken.”

Budgettoerisme

“WOW ligt misschien op een niet zo gangbare plek, maar je wordt onderdeel van de lokale gemeenschap,” vertelt Chedi. “Toeristen willen steeds vaker in een woonomgeving logeren.” Ze kreeg via Bureau Broedplaatsen de vraag of ze geïnteresseerd was om het oude HTS-gebouw in de Kolenkitbuurt tot hostel en broedplaats om te vormen. Een gebouw van bijna 9.000 m² dat leegstond nadat het asielzoekerscentrum daar in 2005 zijn deuren sloot. “Ze kwamen bij mij uit omdat ik ervaring met budgettoerisme heb,” geeft Chedi aan die ook eigenaar is van Amstel Botel. “Mijn andere onderneming bevindt zich op de NDSM-werf waar ook veel broedplaatsen te vinden zijn. De link tussen toerisme en kunst weet ik wel te leggen.” Ze was meteen enthousiast. “Want waar in Amsterdam heb je zoveel ruimte beschikbaar?”

Het gaat om het gevoel dat ik hierbij heb en de enorme potentie van het gebouw en de omgeving.
Sandra Chedi

Bijna volgeboekt

Ze bedacht een model waarmee je met toerisme geld kunt verdienen voor de kunst. De 350 bedden raken nu het hoogseizoen begint, volgeboekt. De opbrengsten komen deels ten goede aan het culturele programma van WOW. Een divers programma dat de kunstenaars die in het tijdelijke verblijf trokken, mede organiseren. Kinderen uit Bos en Lommer krijgen zo de kans een gratis fotografiecursus te volgen. Voor cultuurliefhebbers staan er exposities, filmavonden en modeshows op het programma.

Het gebouw en het gevoel dat Chedi aanspreekt in dat gebouw vormden haar drijfveer voor het in elk geval vijftien jaar durende project. “Pas later besefte ik dat de Kolenkitbuurt een van de top-Vogelaarwijken is. Maar dat is eigenlijk niet van belang. Het gaat om het gevoel dat ik hierbij heb en de enorme potentie van het gebouw en de omgeving.”

Tekst: Joset van der Hoeven
Fotografie: WOW, Cloud Mine Photography / Merlijn Michon, Marcel van der Burg