De geschiedenis van het pand is duidelijk terug te zien in het interieur. Niet alleen doordat de oorspronkelijke betonnen constructie op veel plekken zichtbaar is, maar ook door de vele verwijzingen naar het krantenverleden.

Na het vertrek van de redactie in 2007 was het Volkskrantgebouw in slechte staat. In afwachting van de sloophamer werd het tijdelijk in gebruik genomen als werkruimte voor jonge, creatieve ondernemers. Het pand groeide uit tot in een van de grootste creatieve broedplaatsen van Nederland. Deze broedplaats van Urban Resort werd eerder al door Triodos Bank gefinancierd. Op de zevende verdieping toverden jonge horecaondernemers de oude journalistenkantine om in club en restaurant Canvas.

Er is een generatie reizigers ontstaan die meer wil dan een bed om in te slapen.
Janneke Heijer

Volkshotel neemt deze creatieve geschiedenis mee naar de toekomst. Canvas en Broedplaats VKG blijven bestaan en ook in de architectuur en interieur heeft het verleden een plek gekregen. Met een café, cocktailbar, club, restaurant, broedplaats, flexwerkplekken en 172 hotelkamers is het Volkshotel veel meer dan een hotel alleen. Het is een plek waar niet alleen toeristen, maar juist ook buurtbewoners en andere Amsterdammers graag komen. Janneke Heijer van Volkshotel: “Veel hotels zijn gesloten gemeenschappen; ze richten zich vooral op reizigers die komen en gaan. Wij willen dit anders doen.”

Heijer: “Er is een generatie reizigers ontstaan die meer wil dan een bed om in te slapen. Steeds meer mensen boeken via Airbnb, een wereldwijd netwerk van mensen die hun huis ter beschikking stellen aan reizigers, en willen een stad ervaren op dezelfde manier als de bewoners van de stad dat doen.” Het Volkshotel sluit aan bij die behoefte.

Triodos Bank was mede-financier van de renovatie. Tijdens deze renovatie werden duurzame maatregelen toegepast, waaronder de isolatie van het dak met een groene isolerende daktuin, energiezuinige ledverlichting en een warmte- en koude-installatie. De oude journalistenkantine was al langere tijd in gebruik als club en restaurant. Na de verbouwing is Canvas volledig verbouwd en geïsoleerd zodat er in het weekend kan worden gedanst zonder dat hotelgasten hier last van hebben.

Triodos Bank financiert het Volkshotel en andere duurzame ondernemers op het gebied van duurzaam vastgoed.

Fotografie: Mark Groeneveld