Hét voorbeeld van hoe landbouw en natuurbeheer hand in hand gaan. Want de jonge boer houdt niet alleen koeien, maar graaft ook oevers van de IJssel uit en laat kunstenaars hun gang gaan op haar terrein.

Supercomfortabel

Wanneer je het terrein van Keizersrande op loopt, voel je direct de kracht waarmee Harberink deze boerderij leidt. Ze pacht 145 hectare uiterwaarden bij de IJssel in Deventer. Hier laat ze haar 80 melkkoeien het grootste gedeelte van het jaar grazen. De boerderij is biologisch-dynamisch. Dat houdt onder andere in dat de koeien biologisch geteeld voer krijgen, meer ruimte in de stal hebben en de horens behouden. Als de koeien naar binnen gaan, liggen ze in de stal in een laag stro. Harberink: “ Supercomfortabel en net of ze in de wei liggen.”

Dat deze jonge en gedreven boer heel goed nadenkt over hoe je verantwoord met de omgeving omgaat, blijkt wel uit de ver doorgevoerde duurzaamheidsaspecten op het bedrijf. De immense stal is gemaakt van veel hout. Al dat hout is afkomstig van de plek waar de stal nu staat. Ook liggen er zonnepanelen op het dak.

We laten geen meststoffen of andere mineralen aanvoeren. Onze koeien moeten het doen met dat wat we zelf verbouwen.
Annette Harberink

Gesloten kringloop

De Keizersrande werkt volgens het principe van een gesloten kringloop. Hierbij worden granen uit de akkerbouw en grassen van de weidelanden gebruikt als voedsel voor de koeien. En de koeien zorgen weer voor de bemesting van ditzelfde land. Harberink: “We laten geen meststoffen of andere mineralen aanvoeren. Onze koeien moeten het doen met dat wat we zelf verbouwen.”

Annette Harberink

Waterbeheer

Naast melkproductie en landschapsbeheer, doet Harberink ook aan waterbeheer. Ze werkt mee aan het programma van Rijkswaterstaat dat ervoor zorgt dat de rivier beter buiten de oevers kan treden bij hoog water. Door de grazende koeien blijft het gras kort en groeien er geen wilgen.

Uiterwaarden zijn bijzonder erfgoed voor de natuur, daarom is het extra belangrijk dit goed te beheren. Harberink is ervan overtuigd dat de manier waarop de mensen op Keizersrande werken, goed past in deze tijd. Bij de Natuurderij komt alles samen: verantwoord omgaan met de omgeving, rekening houden met de natuur en inspelen op andere maatschappelijke wensen zoals educatie, rondleidingen en wandelingen over het landgoed.

Kunst in de natuur

Kunst verruimt de blik. Vanuit die gedachte vinden er op Keizersrande diverse culturele activiteiten plaats. Van kunstenaars die workshops geven tot voorstellingen en culturele wandelingen over de natuurderij. Harberink: “Dit doen we allemaal zodat de bezoeker de cultuurhistorie van het gebied ervaart en de actuele veranderingen ziet die het landgoed aan de IJssel ondergaat.”

Voorbeeldproject

Triodos Bank en Triodos Groenfonds financieren Keizersrande. Het concept ‘boeren voor natuur’ betekent dat de agrarische exploitatie ten dienste staat van de natuur en het landschap. Relatiemanager Niels Back vindt de Keizersrande een voorbeeldproject. “De agrarische sector is erg terughoudend als het gaat om natuurbeheer. Terwijl dit nu juist een goede oplossing is voor de teruglopende subsidies van de staat voor natuurbeheer.”

PROJECT CV
NATUURDERIJ KEIZERSRANDE
Door het open karakter van het erf van de Natuurderij zien de bezoekers en uiteindelijke consumenten waar hun voedsel vandaan komt. Zo wandelen zij door het gras dat de koeien eten, kunnen zij de boer zien die de koeien melkt en kunnen zij kalfjes bekijken die net geboren zijn. De producten die van de koe afkomstig zijn, zoals melk en vlees, worden verkocht in een herkenbare verpakking, waaruit de herkomst duidelijk blijkt. Bezoekers beleven als het ware de hele voedselkringloop op de Natuurderij. Daarmee wordt het bewustzijn en de betrokkenheid bij Keizersrande vergroot.

Triodos Bank financiert Natuurderij Keizersrande en andere duurzame ondernemers op het gebied van biologische landbouw. Wilt u weten welke ondernemers dat zijn? Kijk dan hier.

Tekst: Tamara Rijnen
Fotografie: Michiel Wijnbergh