Puur Foundation, midwifery in The Gambia is een stichting die zich inzet voor veilig moederschap in Gambia. De moeder- en babysterfte in Gambia is door gebrek aan kennis en materiaal onnodig hoog. Met de inzet wil Puur Foundation onnodige moeder- en kindsterfte laten dalen. De stichting bestaat volledig uit vrijwilligers, verloskundige en verpleegkundige professionals die, door het geven van trainingen en voorlichting kun kennis en ervaring nu al vier jaar delen met het Jammeh Foundation for Peace Hospital (JFPH) in Serekunda, Gambia. De stichting ziet veilig moederschap als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en zet zich hier volledig vrijwillig en belangeloos voor in.


Vanuit Nederland zijn de mensen achter de stichting al vier jaar actief als verloskundigen en verpleegkundigen in Gambia. Jaarlijks reist een team van vrijwilligers naar Gambia om op locatie ondersteuning en scholing te geven. In Nederland zetten de vrijwilligers zich o.a. in om middelen te verzamelen voor de kliniek. Dat zijn niet alleen overgebleven materialen uit kraampakketten, maar ook medische apparatuur en hulpmiddelen.


Dankzij de steun van Triodos Foundation kunnen zij dit jaar een aantal nieuwe trainingen ontwikkelen. Deze trainingen hebben een directe impact op de sterftecijfers van moeders en kinderen. Door de trainingen af te stemmen op de specifieke situatie in het land en de behoefte vanuit de praktijk zijn de leerstof en opgedane vaardigheden overdraagbaar en in te zetten in andere regionale kraamklinieken.
Triodos Foundation zag al snel dat wij ons in Gambia richten op duurzame ontwikkeling met een blijvend effect. De steun die wij van hen ontvangen heeft directe impact op heel veel kraamvrouwen in Gambia.
Ellen Plaschek (vroedvrouw en oprichter van Puur Foundation) zegt: