Toekomst Zaaien

Driebergen, Nederlandwww.toekomstzaaien.nl/
Meefinancierende Business UnitTriodos Foundation Nederland
SectorBiologische landbouw
In lijn met Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's)
  • Geen honger
  • Goede gezondheid en welzijn

Diversiteit van zaadgoed is van groot belang voor de toekomst van ons voedsel


Jaarlijks kan iedereen – jong en oud – een aantal weekenden in oktober meedoen met Toekomst Zaaien. Bij 10 biodynamische boerderijen worden akkers met wintergraan ingezaaid. In een lange rij lopen mensen over de akker en strooien het zaad in een boog voor zich uit. Samen zaaien heeft iets magisch.


Bij Toekomst Zaaien kunnen consumenten zich verbinden met de oorsprong van hun voedsel: het zaadgoed. Ook maken ze nader kennis met een biodynamische boerderij. Het zaaien is een lokale activiteit die burgers en boeren verbindt. Maar tegelijkertijd is Sowing the Future een internationale actie die het belang van de diversiteit van zaadgoed onder de aandacht brengt. Toekomst Zaaien is van oorsprong een Zwitsers initiatief en is uitgegroeid tot een internationale beweging in meer dan 10 landen.


Stichting Demeter heeft in Nederland het initiatief genomen voor dit project. Stichting Demeter verzorgt de certificatie en promotie van het Demeter keurmerk voor biodynamische landbouw, verwerking en handel. Zij organiseert Toekomst Zaaien samen met de BD-Vereniging en Stichting Zaadgoed. Samen werken ze aan een vruchtbare landbouw met zaadvaste rassen. Bij zaadvaste rassen kan een boer zelf zaad oogsten en opnieuw uitzaaien.


Internationaal wordt de ontwikkeling van zaadgoed gedomineerd door vier grote multinationale bedrijven. Via patenten, ook op natuurlijke eigenschappen van gewassen, versterken zij hun machtspositie. Hun rassen zijn niet geschikt voor boeren om zelf zaad te winnen. Ook zijn hun rassen niet afgestemd op biologische landbouw.


Met steun van Triodos Foundation vraagt Toekomst Zaaien aandacht voor het grote belang van het behoud van gevarieerd zaadgoed en daarmee variatie in het winkelschap en variatie op het bord.