De geschiedenis van Le Ponclet is sterk verbonden met de Monts d'Arrée, de bergketen in het departement Finistère in Bretagne. Het is hier dat David Akpamagbo van zijn grootouders, Yvonne en Marc, de liefde voor het platteland en de landbouw geërfd heeft. Na zijn studie aan het HEC wilde David ondernemer worden en het beste van de landbouwkennis promoten. Eerst vestigde hij zich in Corsica om er samen met de herders lams- en geitjesvlees te produceren voor sterrenrestaurants. Daarna kiest David ervoor om Bretoens vlees op te waarderen voor zijn klanten. Dit vlees geniet immers van de rijke bodemkwaliteit van deze voorouderlijke regio, vooral omdat de koeien en stieren die door Le Ponclet worden verkocht, van oude rassen zijn en volgens biologische en biodynamische methoden worden gekweekt (met begrazing het hele jaar door). Vandaag brengt het huis Le Ponclet dankzij deze sterke verankering dierlijk voedsel van hoge kwaliteit op de markt. Triodos financierde de integratie van een rundveehouderij binnen Le Ponclet, door de aankoop van een boerderij en het bijbehorende vee in Bretagne.