Instrumentendepot Leerorkest

Amsterdam, Nederlandwww.leerorkest.nl/nl/instrumentendepot
Triodos Foundation Nederland
SectorMaatschappelijke projecten

Geeft zoveel mogelijk kinderen een muziekinstrument in handen


Het Leerorkest wil ieder kind de kans geven om te ontdekken hoe leuk en magisch het is om een instrument te bespelen en samen muziek te maken. Wij vinden dat kunst voor iedereen is,' zegt oprichter Marco de Souza. Het streven is om voor zoveel mogelijk kinderen een instrument beschikbaar te hebben zodat de aanschaf van een duur instrument geen obstakel meer is. De positieve effecten van muziek maken voor kinderen zijn talloos. Maar in de praktijk is deze kans voor veel kinderen nog niet weggelegd. Het Leerorkest wil juist die kinderen bereiken. Het Leerorkest is 10 jaar geleden in de Amsterdamse Bijlmer gestart. Zonder subsidie. Het Amsterdamse initiatief heeft een landelijke impact gekregen, overal in Nederland zijn Leerorkesten gestart op scholen.


Om aan de vraag naar muziekinstrumenten te kunnen voldoen, is het Instrumentendepot Leerorkest opgezet. Kinderen binnen en buiten Amsterdam worden van passende instrumenten voorzien die ze mee naar huis kunnen nemen en waarover ze dagelijks kunnen beschikken om te oefenen. We bieden een uitleenservice aan, realiseren onderhoud en reparatie van de instrumenten, zamelen in en knappen op en promoten het hergebruik van instrumenten. Last but not least bieden we stage- en leerwerkplekken voor jongeren en volwassenen.


Met de gift van Triodos Foundation kan het Instrumentendepot Leerorkest een paar honderd muziekinstrumenten repareren en weer speelklaar maken en zo nog meer kinderen in aanraking brengen met het plezier en de magie van het maken van muziek.