Concert over belevenissen op zee tijdens de Tachtigjarige Oorlog


“Houtebeen” is een nieuw geschreven compositie van de Amerikaanse componist John Franceschina. Het werk is gebaseerd op het leven op zee van Cornelis Jol, piraat en admiraal van de West-Indische Compagny. Zijn bijnaam Houtebeen kreeg hij nadat hij gewond was geraakt en er een been moest worden afgezet.

De samenstelling van het orkest is uniek: accordeonensemble, strijkensemble, groot slagwerk, synthesizer en mannenkoor. Een verteller smeedt alle delen aan elkaar. In dit unieke werk wordt een essentieel onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, en poëzie uit deze en latere tijd belicht.

Voor middelbare scholieren is dit een leuke manier om kennis te maken met zowel nieuwe muziek als geschiedenis. De concerten vinden plaats in combinatie met bezoek aan een museum.


Met de gift van Triodos worden middelbare scholieren en schoolverlaters in de gelegenheid gesteld om de voorstelling gratis bij te wonen. Ook worden zij aangemoedigd om een actieve rol te spelen bij het concert door bijvoorbeeld het maken van een powerpoint-presentatie. Er vinden vier voorstellingen plaats.