Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Contact en service zakelijke klanten

Ik zoek geen informatie over Ondernemers Ga naar informatie voor/over: Particulieren Private Banking

Hoe kunnen wij u helpen?

Veelgestelde vragen

Waarom zijn de koersen van Triodos Groenfonds, Triodos Cultuurfonds, Triodos Renewables Europe Fund, Triodos Sustainable Bond Fund en Triodos Sustainable Mixed Fund sterk gedaald of gestegen?

Eén van de redenen voor een koerswijziging is de stijging/daling van de kapitaalmarktrente in de afgelopen periode. Wanneer de kapitaalmarktrente stijgt, daalt de koers van deze fondsen. En andersom.

Kapitaalmarktrente
De koersen van Triodos Groenfonds, Triodos Cultuurfonds, Triodos Renewables Europe Fund,Triodos Sustainable Bond Fund en Triodos Sustainable Mixed Fund worden onder andere berekend op basis van de waarde van de leningen of obligaties van het betreffende fonds. De marktwaarde van de leningen en obligaties wordt bepaald door de rente die het fonds hierop ontvangt te vergelijken met de op dat moment geldende marktrente, de zogeheten kapitaalmarktrente. Als de kapitaalmarktrente stijgt, daalt dus de theoretische marktwaarde van de lening of obligatie. Hierdoor daalt de koers van het aandeel. Immers, als de lening/obligatie nu opnieuw zou worden afgesloten, zou een hogere rente kunnen ontvangen. Bij een dalende kapitaalmarktrente stijgt de koers.

Kapitaalmarktrente daalt: koers stijgt
Wanneer het fonds een lening uitzet tegen een bepaalde rente, en de kapitaalmarktrente daalt, dan is dit gunstig voor het fonds. Het fonds heeft een betere “deal gesloten” dan de actuele kapitaalmarktrente. Hierdoor worden de lening en het fonds meer waard en stijgt de koers.

Kapitaalmarktrente stijgt: koers daalt
Een stijgende kapitaalmarktrente, betekent een daling van de koers deze fondsen. Als de kapitaalmarktrente stijgt, betekent dit dat de lening die eerder is gesloten ongunstig is voor het fonds. Het fonds had meer kunnen “verdienen” als de lening voor de actuele rente was afgesloten. Hierdoor worden de lening en het fonds minder waard en daalt de koers.

Is uw vraag hiermee beantwoord? Ja Nee

Kijk ook eens naar:

Contact

Neem contact op met Triodos Bank