Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Case: Energiehuis - Dordrecht

Het Energiehuis in Dordrecht

De oude Dordtse energiecentrale genereert nu als Het Energiehuis culturele energie. Dit industriële erfgoed herbergt verschillende podia voor muziek en podiumkunsten die intensief samenwerken in producties en bedrijfsvoering.

Wat is het voor project?

De voormalige gemeentelijke energiecentrale staat aan de rand van het centrum in Dordrecht. In het kolossale pand met oude bakstenen muren en hoge ramen is nu Het Energiehuis gevestigd. Zes oude machine- en ketelhallen zijn getransformeerd tot concert- en theaterzalen. Hier zijn nu de belangrijke organisaties voor cultuur in Dordrecht gehuisvest. Zo verhuisde het grootste poppodium van Zuid-West Nederland, Bibelot, naar het Energiehuis.

Wat maakt het bijzonder?

De organisaties huren de ruimtes in Het Energiehuis van de gemeente Dordrecht. Ze moeten zelf voldoende inkomsten genereren om de huur te kunnen betalen. Hierdoor ontstaat een financiële prikkel de ruimtes rendabel te gebruiken of commercieel te verhuren.

Daarnaast werken ze samen aan efficiency binnen Het Energiehuis door facilitaire diensten te delen. Zo is er één ICT-systeem, één gezamenlijke backoffice en kassasysteem. Door de kosten laag te houden kunnen ze ruimte in hun budget gebruiken voor producties.

Waarom Triodos Bank?

In eerste instantie had Triodos Bank contact met de gebruikers van Het Energiehuis over de financiering van gezamenlijke facilitaire diensten. Vanuit de visie dat je ook binnen de kunst en cultuursector moet samenwerken. Zelfstandig te opereren waar het kan en samen waar het moet is het devies. Vanuit dit contact is de relatie ontstaan met de gemeente Dordrecht. De visie van de gemeente Dordrecht op cultureel ondernemerschap sloot naadloos aan op die van Triodos Bank

Voor wie?

Triodos Bank financiert als vanaf het begin van zijn bestaan kunst en cultuur. Vanuit onze missie vinden dat die essentieel zijn voor de levenskwaliteit. Tegelijkertijd ontstaat er in toenemende mate druk op de sector om minder afhankelijk te zijn van subsidies. Weliswaar is financiering geen vervanging van subsidie, maar het kan ondernemers in kunst en cultuur wel in staat stellen onafhankelijke, mooie producties te blijven maken.

Wij financieren

Wij financieren

Welkom bij Triodos Bank

4zr-team-K&C-strips
Zoekt u als ondernemer of instelling in kunst en cultuur financiering? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.