Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Wat doen criminelen?

Wees alert op fraude en misbruik

U kunt op verschillende manieren slachtoffer worden van fraude of misbruik. Het helpt om te weten welke vormen van fraude er zijn en hoe u zich hiertegen kunt beschermen. Hieronder leest u de door criminelen meest gebruikte vormen en wat u dit deze gevallen kunt doen.

Phishing

Bij Phishing ‘vissen’ criminelen naar uw persoonlijke gegevens en toegangscodes. U ontvangt bijvoorbeeld een e-mail van iemand die zich voordoet als medewerker van Triodos Bank. Men probeert u te verleiden om uw persoonlijke gegevens achter te laten. Het verraderlijke is dat het vaak lijkt alsof Triodos Bank dit soort e-mails zelf verstuurt (de naam Triodos Bank komt bijvoorbeeld voor in het e-mailadres). Wees kritisch en geef nooit uw persoonlijke (inlog)codes (op geen enkele wijze) aan iemand anders.

Computervirussen en malware

Malware is kwaadaardige software die via een virus of website verspreid wordt om computersystemen te verstoren. Uw computer kan besmet raken door een bijlage in een e-mail te openen of op een link in een e-mail te klikken. Als een computer besmet is, kunnen internetcriminelen op uw computer op afstand dingen doen zonder dat u het merkt. Zoals uw betalingen manipuleren wanneer u aan het Internet Bankieren bent, of uw inlogcodes voor bankieren achterhalen.

Wees daarom altijd alert als de schermen van Internet Bankieren er anders uitzien dan u gewend bent. Zorg daarnaast voor up-to-date beveiliging van uw apparatuur zoals een virusscanner en schakel een firewall in.

Skimming

Criminelen plaatsen een kaartleesapparaatje op de pasinvoer van een geld- of betaalautomaat (bijvoorbeeld bij onbemande tankstations of parkeergarages). Zo kopiëren ze uw bankpasgegevens die ze op een nagemaakte bankpas zetten (skimming). Daarnaast proberen ze uw pincode van u af te kijken. Vervolgens kunnen zij met de namaakpas geld opnemen en betalen van uw rekening. Ziet de pasinvoer van een geldautomaat er anders uit dan u gewend bent? Gebruik de automaat dan niet en neem contact met ons op.

Cash trapping

U gaat pinnen, maar er komt geen geld uit de automaat. Waarschijnlijk denkt u op dat moment dat de automaat kapot is. Dat is echter niet het geval. Criminelen hebben een afdekplaatje op de uitgifte gleuf van de geldautomaat geplaatst. Blijf bij de automaat en bel de politie. Als u wegloopt, gaan de cash trappers er met uw geld vandoor. Ziet het klepje van de gelduitgifte van een geldautomaat er anders uit dan u gewend bent? Gebruik de automaat dan niet en neem contact met ons op.

Money mule/geldezel

Een geldezel is iemand die zijn/haar pas en pincode uitleent. Op die manier kunnen criminelen de bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, storten ze op uw rekening. Dan halen ze het geld eraf met de van u geleende pinpas. Als geldezel bent u medeplichtig en slachtoffer. U moet altijd het gestolen geld terugbetalen.

Welkom bij Triodos Bank

team-klantcontent-2015
De mensen van Triodos Bank helpen u graag van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.

Bewust bankieren is veilig bankieren

Er zijn een aantal regels die de kans op fraude en misbruik verkleinen.

Hoe we bankieren veilig houden

Wij zijn voortdurend bezig met de veiligheid van uw geld.