Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Natuurlijk windpark in Kenia

Lake Turkana Wind Power draait op Afrikaanse wind

Lake Turkana Wind Power in Kenia wordt één van de grootste windmolenparken ter wereld. Op een weidse zandvlakte tussen twee bergketens in waait het bijna altijd hard uit oostelijke richting. Het zijn de ideale omstandigheden om windenergie op te wekken. Triodos Groenfonds financierde het project in 2014. Dit was gelijk de eerste financiering van Triodos Groenfonds in een ontwikkelingsland.

lake-turkana

Begin van een windmolenpark

Het verhaal van dit project begint met Harry Wassenaar, een Nederlandse boer in Flevoland. Net als veel andere boeren bouwde hij een windmolen op zijn land. Hij raakte zo geïnteresseerd in windenergie dat hij in 2000 zijn boerderij verkocht en besloot verder te gaan als projectontwikkelaar in wind. Harry Wassenaar kwam vijf jaar later Kasper Paardekooper tegen, advocaat bij een internationaal advocatenkantoor. De twee zagen de noodzaak en de commerciële kansen van windenergie en richtten samen KP&P op. KP&P is de onderneming die nu voor iets meer dan 25% aandeelhouder is in Lake Turkana Wind Power.

Keniaanse energiebehoefte

De kleine nederzettingen in de directe omgeving hebben direct baat bij dit project. Wassenaar: "We zorgen voor werkgelegenheid, organiseren onderwijs, gezondheidszorg en uiteraard duurzame energie." Paardekooper vertelt hoe Kenia op allerlei manieren voordelen geniet van dit windmolenpark: "We kunnen straks voorzien in 17% van de totale Keniaanse energiebehoefte. Lake Turkana Wind Power is na de waterkrachtcentrale de goedkoopste energieproducent in het land. Kenia wordt hierdoor minder afhankelijk van dure olie-import én het windpark levert de Keniaanse overheid veel CO2-rechten op. Een deel van de winst gaat bovendien naar armoedebestrijding, HIV-bestrijding en genderproblematiek in het land."

Dubbel effect

Voor Triodos Groenfonds is het een bijzondere investering. Gerrit-Jan Brunink, senior investment manager Energy & Climate: "Het is voor het eerst dat Triodos Groenfonds investeert in een ontwikkelingsland. Dat doen we omdat dit project zowel duurzaamheid als economische ontwikkeling bevordert. Er wordt schone energie geproduceerd voor een groot deel van de Keniaanse bevolking én de Keniaanse overheid bespaart zo'n 120 miljoen euro aan olie-import per jaar. Het milieueffect, gecombineerd met het economische effect voor het land  maakt dit project uniek. Daarnaast is het bijzondere van dit project dat door de hoge windsnelheden op deze locatie de verwachte productie dermate hoog is dat het elektriciteit kan leveren tegen concurrerende prijzen. Overheidssubsidies zijn daarom voor dit windpark niet nodig."

Meer over Triodos Groenfonds

Publicatiedatum: 21 juli 2014

All that jazz                                   

Triodos Cultuurfonds financierde de verbouwing van Paradox, één van de belangrijkste jazzpodia van Nederland.