Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Noorse bank DNB ASA

Duurzame speler in de scheepvaart en energiesector

DNB ASA is de grootste bank van Noorwegen en bestaat al sinds 1882. De bank heeft een sterke positie in de scheepvaart en energiesector. En financiert bedrijven in deze twee sectoren op basis van strenge duurzaamheidcriteria. DNB ASA leeft zelf ook een duurzame bedrijfscultuur na. Private Banking selecteerde de bank daarom als duurzame koploper voor de beleggingsportefeuille van Triodos Vermogensbeheer.

DNB-ASA

Duurzaamheidscriteria bij financiering

DNB ASA is in de scheepvaart één van de voornaamste financiers ter wereld, maar vooral in eigen land actief. De bank speelt in de energiesector ook een internationale rol. Bij de financiering van bedrijven in deze twee sectoren past de bank strenge duurzaamheidcriteria toe. Dit doet DNB ASA met een uitsluitingslijst waarop specifieke criteria op het gebied van milieu en welzijn staan. Bedrijven moeten hieraan voldoen om in aanmerking te komen voor een financiering.

Duurzame bedrijfsvoering

Veertig procent van de financiering in de energiesector gaat naar hernieuwbare energieprojecten. Daarnaast test DNB ASA haar medewerkers jaarlijks op kennis en toepassing van de ethische code. Dit is één van de redenen waarom de bedrijfscultuur ook als duurzaam te bestempelen is.

Meer levenskwaliteit

Tot slot draagt DNB ASA bij aan meer levenskwaliteit in Noorwegen. De bank is namelijk één van de grootste sponsoren van sport en cultuur in het Scandinavische land. Een groot deel van het sponsorgeld gaat naar lokale initiatieven. Hierdoor kunnen ook kleinere gemeenschappen gebruikmaken van sport en cultuur.

Waarom in de portefeuille?

Private Banking selecteerde DNB ASA met reden voor de beleggingsportefeuille. De bank heeft een solide beleid en sterke positie in de scheepvaart en energiesector. Ook de omzet is het afgelopen jaar stabiel gegroeid. Daarnaast zijn de resultaten beter voorspelbaar ten opzichte van de concurrenten van de bank.

Meer over Triodos Vermogensbeheer

Publicatiedatum: 6 juni 2014

H&M, duurzame koploper in de mode

De op één na grootste modeketen van de wereld loopt voorop in duurzaamheid.