Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

All that jazz

De financiering van Jazzpodium Paradox

Paradox in Tilburg is samen met het Bimhuis in Amsterdam het belangrijkste podium voor jazz en improvisatiemuziek in Nederland. Met een lening van Triodos Cultuurfonds verbouwde het Brabantse podium om mee te kunnen gaan met de tijd. Het nieuwe Paradox trekt meer bezoekers waardoor zij meer inkomsten kunnen genereren.

Paradox

Paradox

Jaarlijks vinden er ruim 200 concerten plaats. Naast reguliere concerten van beginnende en ervaren musici, staan er diverse vernieuwende projecten op het programma. Bijvoorbeeld de samenwerking met festival Incubate. 

Minder afhankelijk

Door de verbouwing werd de bar groter en de gevel en entree werden vernieuwd om de toegankelijkheid te vergroten. Directeur Paul Guldemond: “We zijn ervan overtuigd dat we hierdoor meer inkomsten kunnen genereren. We kunnen meer mensen ontvangen en we blijven voortaan na optredens een uurtje open voor de gezelligheid.”

Eric Holterhues, directeur van Triodos Cultuurfonds, vindt dat het podium symbool staat voor cultureel ondernemerschap. “De verbouwing zorgt voor een betere exploitatie. Hiermee reageert Paradox proactief op de terugtrekkende overheid. Door meer eigen inkomsten te genereren, wordt de instelling minder afhankelijk van subsidie.”

Laagdrempelig

Paradox hoort bij Tilburg en het zuiden, maar staat ook internationaal op de kaart. Saxofonist Paul van Kemenade en trompettist Eric Vloeimans werden er bekend en treden er ook nu nog op. En er wordt nieuw talent ontdekt, zoals Bram Stadhouders. Deze gitarist en componist won op de afgelopen editie van North Sea Jazz de prestigieuze compositieopdracht. “Als Paradox niet had bestaan, was ik een veel slechtere musicus geweest. Ik heb enorm veel geleerd van het samen spelen en ideeën uitwisselen met andere creatieve geesten. Paradox heeft een avontuurlijke programmering. Dat opent je geest voor nieuwe invloeden in de muziek.” Stadhouders prijst, ondanks de bekendheid van het podium, de kleinschaligheid. “Er heerst een gemoedelijke en laagdrempelige sfeer.”

Hoge kwaliteit

De toegankelijkheid aan de ene kant en de internationale uitstraling aan de andere kant maken  Paradox bijzonder, vindt Paul Guldemond. Paradox heeft een breed georiënteerde programmering met vaste avonden voor jazzmuziek van hoge kwaliteit. “Maar met jazzpodium alleen doe je ons tekort.” Directeur Paul Guldemond: “Ons programma is zeer divers: van avant garde tot toegankelijke dansavonden.”

In de aanval

Guldemond is nog maar anderhalf jaar directeur van Paradox. Zijn passie voor muziek uitte hij al als eigenaar van rockcafé Little Devil in Tilburg. “Voor jazzmuziek moet je moeite doen. Het is echt een kunstvorm. Maar hoe meer je luistert, hoe meer je het kunt waarderen.” Guldemond is daarom erg gedreven om de missie van Paradox uit te blijven dragen, ook in tijden waar kunst en cultuur het zwaar hebben. “Met de verbouwing laten we zien dat we zelf de aanval aangaan. Het is niet des Paradox’ om op een subsidie te gaan wachten.”

Lees meer over Triodos Cultuurfonds

Publicatiedatum: 6 september 2013

Lake Turkana Wind Power draait op Afrikaanse wind

Lake Turkana Wind Power in Kenia wordt één van de grootste windmolenparken ter wereld.