Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Welzijn buiten de boerderij

07-11-2016 | Dierenwelzijn is niet alleen een belangrijk thema voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Het is ook zeer relevant voor fabrikanten van cosmetica, medicijnen, huishoudelijke producten, kleding en accessoires. Om die reden hebben we ook een aantal minimumeisen die betrekking hebben op het welzijn van dieren in deze sectoren.

proefdier artikel

Dierproeven

In het verleden werden veel producten en ingrediënten voor voedingsmiddelen en huishoudelijke en persoonlijke producten getest op dieren. Tegenwoordig zijn er veel ingrediënten en producten voor handen die in het verleden al getest zijn, dat er minder noodzaak is om nieuwe stoffen te testen. Daarnaast zijn er alternatieve methoden ontwikkeld die dierproeven overbodig maken.

Triodos Bank is tegen dierproeven en wil  niet investeren in bedrijven die zonder een wettelijke verplichting gebruikmaken van dierproeven. We ondersteunen initiatieven waarbij actief wordt gezocht naar alternatieven voor dierproeven, zoals het European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA) en het Fund for the Replacement of Animals in Medical Experiments (FRAME). We geven er de voorkeur aan om te investeren in bedrijven die dergelijke initiatieven promoten door er actief aan deel te nemen.

We maken alleen een uitzondering voor medische producten waar geen betrouwbare alternatieven voor zijn. In deze gevallen accepteren we zorgvuldig gecontroleerde dierproeven. Dit betekent voor ons dat het bedrijf een duidelijk beleid heeft waaruit blijkt dat het zich houdt aan het principe van de 3 V's: verminder, vervang en verfijn. Daarnaast moedigen we actief meer transparantie aan zodat stakeholders weten wanneer en waarom welke dierproeven plaats vonden en wat er wordt gedaan om ze te verminderen of vervangen in de toekomst.

Bont

Triodos erkent dat dierlijke producten aan menselijke basisbehoeften kunnen voldoen. Wij geloven niet dat het fokken van of jagen op dieren voor hun vacht of huid nodig is voor het menselijk welzijn en we investeren niet in bedrijven die bontproducten produceren of verkopen. Daarnaast zijn er veel alternatieven voor het fokken van of het jagen op dieren voor hun vacht of huid. Het is echter mogelijk dat Triodos investeert in bedrijven die bont of huidproducten gebruiken als bijproduct.  Dus van dieren waarvan het vlees het primaire doel was van het houden van deze dieren.

Een goed voorbeeld van een bedrijf met een duidelijk beleid wat betreft het gebruik van bont of huid is Adidas. Het bedrijf verklaart bijvoorbeeld dat ze geen leer gebruiken van dieren die in China of India zijn gefokt of geslacht. Daarnaast gebruiken ze geen bont, vacht of huid van exotische dieren zoals krokodillen, slangen of haaien. Een ander bedrijf dat zich van het gebruik van bont onthoudt is Nike.

Onverwachte problemen

Tijdens onze analyse van de bedrijven voor potentiële investeringen ontdekken we soms onverwachte problemen die we stuk voor stuk moeten beoordelen. Dat is precies wat er gebeurde toen we de producent van alcoholische dranken, Pernod Ricard, beoordeelden. We vonden namelijk bewijs dat dit bedrijf stierenvechten sponsort. Ondanks het feit dat we ons bewust zijn van het culturele aspect van stierenvechten als een oude traditie, beschouwen we deze activiteit als wreed vanwege de pijn en het lijden van de stieren en paarden. Om die reden hebben we het bedrijf niet geselecteerd voor opname in ons duurzame beleggingsuniversum.

10 jaar financiering van kunst en cultuur

Op de tiende verjaardag van het Triodos Cultuurfonds bespreekt fondsmanager Eric Holterhues de impact die financiering heeft op de culturele gemeenschap en de belangstelling van beleggers.

Beleggingsklimaat oktober 2016

De modelportefeuille aandelen daalde in oktober met 1,9% en bleef daarmee flink achter bij de wereldwijde benchmark MSCI All Countries, die met 0,8% steeg.

Duurzame koploper: Hasbro

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over Hasbro, deze Amerikaanse producent van speelgoed is bekend van Transformers, My Little Pony en Disney Princess.