Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: Vestas Wind Systems

08-09-2015 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over één van deze bedrijven. Deze maand meer over Vestas Wind Systems. Dit Deense bedrijf produceert windmolens.

vestas 610x150

Vestas plaatst en onderhoudt windmolens in 74 landen in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. China is voor Vestas een van de belangrijkste markten nu zowel overheden, particulieren als bedrijven de noodzaak voor schonere lucht en hernieuwbare energie-opwekking inzien.

Het bedrijf is marktleider in windmolens en het enige wereldwijd opererende bedrijf dat zich geheel op windenergie richt. Een innovatief bedrijf dat werkt aan nieuwe windmolens die ook bij lagere windsnelheden goed werken. Daarnaast verzorgt Vestas het onderhoud van geplaatste windmolens en ze helpen overheden en projectontwikkelaars bij de planning van nieuwe windmolenparken. Dit gebeurt bijvoorbeeld met weerdatasystemen die inzichtelijk maken wat de beste locatie is voor een nieuw windmolenpark of een intelligent monitoringsysteem voor een maximale opbrengst van de te plaatsen windmolens.

Vestas bestaat inmiddels 70 jaar en bouwt sinds 1979 windmolens in Nederland. In totaal heeft Vestas meer dan 54.000 windmolens geplaatst, waarvan meer dan 1.350 in Nederland.

Financieel

Nu overheden wereldwijd het belang van hernieuwbare energie beginnen in te zien, komen steeds meer locaties voor windmolenparken beschikbaar en worden hogere subsidiebedragen vrijgemaakt. Aan de ene kant is dit goed nieuws voor Vestas, want als marktleider heeft het bedrijf schaalgrootte en kan het efficiënt inspelen op deze groeiende vraag.

Aan de andere kant is de inmenging van overheden in de markt ook een risico. Om dit risico te beperken richt Vestas zich op kostenefficiëntie, maar ook op dienstverlening. Ze bieden namelijk kennis op het gebied van onderzoek, opstarten en onderhouden van windmolenparken, aan zowel grote als kleine klanten in verschillende sectoren. Hiermee verbreedt het bedrijf haar klantenkring en zijn de inkomsten stabieler.

Een grote daling in de markt voor windenergie in 2012, voornamelijk veroorzaakt door overcapaciteit en teruggang van geschikte locaties, zorgde ervoor dat Vestas haar verdienmodel heeft aangepast. Hierdoor zijn de afgelopen jaren de winstmarges en vooruitzichten voor het bedrijf verbeterd. Triodos Bank besloot daarom begin dit jaar het bedrijf op te nemen in de modelportefeuille aandelen.

Een gezonde bodem is biodivers

Wat is het verband tussen de bodem en biodiversiteit? En wat eist Triodos Bank van bedrijven om de biodiversiteit te verhogen?

Sterke groei Triodos beleggingsfondsen en Private Banking

Het totaal aan vermogen van de Triodos beleggingsfondsen is in het eerste halfjaar van 2015 met 10% toegenomen tot EUR 2,9 miljard.

Beleggingsklimaat augustus 2015

Augustus was een slechte maand voor de aandelenmarkten.