Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: Red Electrica de España

08-01-2015 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over een van deze bedrijven. Deze maand meer over Red Electrica. Dit Spaanse nutsbedrijf verzorgt in Spanje de energie-infrastructuur.

red-electra

Red Electrica is actief in het onderhoud en de ontwikkeling van het Spaanse elektriciteitsnetwerk, het energietransport en de coördinatie tussen opwekkers en distributeurs van energie. Net als de meeste nutsbedrijven is Red Electrica semi-gereguleerd. De Spaanse overheid heeft een minderheidsbelang in het bedrijf. Hierdoor is Red Electrica ook uitvoerder van de plannen van de Spaanse overheid op het gebied van hernieuwbare energie.

Spanje koploper

In de jaren voor de economische crisis was Spanje één van de koplopers op het gebied van hernieuwbare energie en heeft Red Electrica expertise kunnen opbouwen op het gebied van de integratie van deze nieuwe energiebronnen in het elektriciteitsnetwerk. Ook na de crisis is de Spaanse overheid blijven werken aan het verduurzamen van haar energiemix en tegenwoordig bestaat ongeveer 30% van de Spaanse energieproductie uit hernieuwbare energie.

Er ligt nog veel werk voor Red Electrica in de modernisering van het netwerk in Spanje.  Volgens Brusselse regelgeving moeten ze het Spaanse netwerk aansluiten op het netwerk in Europa. Zo wordt de eventuele overtollige Spaanse hernieuwbare energie getransporteerd naar landen die nu nog weinig duurzame energie opwekken.

Stabiele inkomsten

Energietransport over het zelf beheerde en onderhouden netwerk is de hoofdactiviteit van het bedrijf en zorgt voor stabiele inkomsten en sterke financiën. De overheidsinvloed zorgt voor minder risico aan de ene kant, door de impliciete garantie dat de Spaanse overheid het bedrijf altijd zal ondersteunen. Het nadeel hiervan is dat de overheid de winst van Red Electrica kan inperken. De activiteiten van het bedrijf worden beïnvloed door overheidsbeleid en de groei van de Spaanse economie.