Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: Novo Nordisk

07-05-2015 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over een van deze bedrijven. Deze maand meer over Novo Nordisk. Dit Deense bedrijf is een innovatieve speler op het gebied van diabetesbestrijding.

Novo nordisk 610x200

Novo Nordisk is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met veel ervaring op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van innovatieve geneesmiddelen, geavanceerde toedieningssystemen en diensten om de zorg en behandeling van mensen met diabetes te optimaliseren. Daarnaast is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van hemofilie (bloedstollingsaandoeningen), groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie.

Insuline

Novo Nordisk is inmiddels al 90 jaar actief in de ontwikkeling van insuline, het hoofdbestanddeel van veel diabetesmedicatie. Sinds die tijd is er veel veranderd in de samenstelling van de medicatie en de wijze van toedienen. De onderzoeksafdeling van het bedrijf heeft hier veel aan bijgedragen zoals de eerste kunstmatige insuline die volledig identiek is aan menselijke insuline en makkelijkere manieren van toedienen zodat patiënten hun medicatie eenvoudig kunnen inpassen in hun dagelijkse leven.

Diabetesprobleem

Ongeveer 387 miljoen mensen ter wereld hebben diabetes. Volgens schattingen kan dit tot 2035 oplopen tot 592 miljoen. Met name in Azië en andere opkomende regio’s is het aantal patiënten sterk aan het stijgen. Dit komt door de veranderingen in voedingspatronen en levensstijl die samenhangen met economische groei en urbanisatie. Een groot deel van deze mensen krijgt niet de diagnose diabetes en ontvangt geen zorg.

Zonder behandeling kunnen verschillende complicaties ontstaan die grote invloed hebben op het leven van een diabetespatiënt of zelfs kunnen bijdragen aan het overlijden. In landen waar de gezondheidszorg minder ontwikkeld is, hebben patiënten vaak geen toegang tot medicatie en behandeling. Bovendien is er meestal geen medische kennis aanwezig om de diagnose te stellen of mensen met een verhoogd risico te informeren over preventie.

Bewustwording

Novo Nordisk heeft verschillende projecten ontwikkeld om de bewustwording van diabetes te vergroten, toegang tot medicijnen en medische kennis beschikbaar te maken en meer risicogroepen te bereiken voor preventie. In Afrika heeft het bedrijf in negen landen klinieken opgezet en meer dan 13.000 kinderen met diabetes geholpen met gratis insuline en begeleiding. De ouders en lokaal medisch personeel ontvangt uitleg en training zodat ze zelf de behandeling voort kunnen zetten. Voor de verkoop van insuline in arme landen heeft Novo Nordisk een bijzondere prijsregel. In deze landen mag de prijs niet hoger zijn dan 20% van de gemiddelde prijs in ontwikkelde landen. Hierdoor is de medicatie ook te veroorloven in landen met lagere inkomens.

Ongeveer 70% van de omzet van Novo Nordisk komt van de producten voor diabeteszorg. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in dit segment. Het segment met producten voor de behandeling van hemofilie zijn hierna het grootste onderdeel van de omzet. De onderzoeksafdeling van Novo Nordisk is gevestigd in Denemarken en heeft voor de komende jaren een aantal zeer veelbelovende producten in ontwikkeling. Door de ervaring en schaal van het bedrijf kunnen deze producten kostenefficiënt  ontwikkeld en geproduceerd worden, dit is een significant voordeel.

Duurzaamheid

Ook op duurzaamheidsgebied loopt de onderzoeksafdeling van Novo Nordisk voor op haar concurrentie. Zo is het bedrijf helemaal overgestapt op alternatieven voor dierproeven en vereist hetzelfde van onderzoek door derden. Klinische studies (het testen van medicijnen op proefpersonen) voert het bedrijf alleen uit in landen waar de regelgeving, medische standaarden en voorzieningen modern en in lijn met internationale standaarden  zijn.

Groei in Myanmar

Triodos Bank investeert in Dawn Microfinance. Dit is een verstrekker van microkredieten in het Aziatische Myanmar

Beleggingsklimaat april 2015

Na 14 maanden positief rendement liet de referentie-index MSCI World in april de onvermijdelijke daling zien.

Strenger beleid voor sojaboon

Triodos Bank paste haar eisen aan voor sojagebruik. Bedrijven moeten bewuster soja inkopen.