Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: Johnson Matthey

08-02-2016 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over één van deze bedrijven. Deze maand meer over Johnson Matthey.

johnson matthey 610x150

Johnson Matthey is een Engels chemiebedrijf dat duurzame technologieën en producten ontwikkelt en maakt. Een belangrijk product uit de catalogus van het bedrijf zijn katalysatoren. Deze worden gebruikt in fabrieken en in auto’s om schadelijke stoffen uit rook en uitlaatgassen te filteren. Ook maakt het bedrijf batterijen die efficiënter werken en minder chemische stoffen bevatten. Deze batterijen worden bijvoorbeeld gebruikt in elektrische auto’s. Daarnaast is Johnson Matthey actief in de recycling van metalen als goud, zilver en platina uit oude producten zoals laptops en mobiele telefoons. Het bedrijf hergebruikt platina om medicijnen tegen kanker te maken. De andere metalen verkoopt ze door aan andere bedrijven.

Kansen en risico’s

Het nieuws rondom de sjoemeldiesels en nieuwe afspraken tussen landen over klimaatverandering zullen ervoor zorgen dat de wetgeving voor auto’s en fabrieken steeds strenger zal worden. Er zijn dus betere katalysatoren, meer elektrische auto’s en andere schone en energiezuinige ontwikkelingen nodig. Hierdoor zal er meer vraag komen naar de producten van Johnson Matthey.

De ontwikkelingen in China zijn daarentegen nadelig voor Johnson Matthey. Dit land, een belangrijke afzetmarkt voor het bedrijf, ontwikkelt zich van een productie-economie naar een diensteneconomie. Daardoor heeft China minder fabrieken nodig en dus minder katalysatoren van Johnson Matthey. Het bedrijf zal dus moeten investeren in nieuwe afzetmarkten.

Voor een gespecialiseerde onderneming als Johnson Matthey zijn de kansen en bedreigingen legio. Het management is zich hiervan volop bewust, wat zich ondermeer uit in een groot budget voor het ontwikkelen van nieuwe producten. Dankzij een breed assortiment groeit het bedrijf al jaren gestaag door. Naast de duurzaamheidscore is een stabiele financiële groei voor ons een belangrijk selectiecriterium voor de bedrijven waarin wij voor u beleggen.

Duurzame koploper

Johnson Matthey richt zich niet alleen op producten die bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Ook in zijn eigen bedrijfsprocessen heeft het bedrijf veel aandacht voor duurzaamheid. Het duurzaamheidsprogramma van Johnson Matthey - genaamd 2017, wanneer het bedrijf zijn 200-jarig bestaan viert - richt zich op zes doelen: verdubbeling van de winst per aandeel (financiële duurzaamheid), halvering van de CO2-uitstoot, beëindiging afvalstort door volledig hergebruik, halvering van de energie- en waterconsumptie per eenheid product, voortdurende verbetering van de werkomstandigheden en eliminering van bedrijfsongevallen.

Het bedrijf rapporteert jaarlijks over deze voortgang. In 2015 bleken de meeste doelen al voor het grootste deel te zijn behaald. In het afgelopen jaar heeft het bedrijf ook toeleveranciers onder de loep genomen, daarbij geadviseerd door een externe consultant. Johnson Matthey’s duurzaamheidinspanningen betalen zich uit: sinds de lancering van het programma in 2007 heeft het bedrijf GBP 90 miljoen aan kostenbesparingen gerealiseerd. Helaas verschaft het bedrijf nauwelijks inzicht in de programma’s die het heeft lopen om deze doelen te bereiken.

Johnson Matthey heeft een brede definitie van het begrip duurzaamheid. Bovendien brengt het de zakelijke risico’s in kaart die het loopt als het zijn milieu-, sociale en bestuurlijke verantwoordelijkheden niet op orde zou houden. In de praktijk is Johnson Matthey dan ook nauwelijks betrokken bij controverses.

Aandeel in Boliviaanse bank

Triodos Fair Share Fund is aandeelhouder geworden in Bancosol. Dit is een van de twee grootste microfinancieringsinstellingen in Latijns-Amerika

De energietransitie - wie geven het goede voorbeeld?

Het gebruik van duurzame energie is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Beleggingsklimaat januari 2016

De aandelenkoersen daalden in januari. Beleggers waren net als in december erg negatief over de groei van de wereldeconomie.