Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: Inditex

09-11-2015 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over één van deze bedrijven. Deze maand meer over Industria de Diseño Textil (Inditex) een Spaans kledingbedrijf met meer dan 140.000 werknemers en 6.700 winkels in 85 landen.

Inditex 610x164

Inditex is een Spaanse beursgenoteerde modegigant die kleding ontwerpt, maakt en verkoopt. Onder het bedrijf vallen onder andere de merken: Zara, Bershka, Pull & Bear en Massimo Dutti. Zara is het grootste merk met bijna 70% van de totale omzet. De merken van Inditex zijn te koop in 85 landen. Inditex is zeer efficiënt ingericht om zo snel mogelijk te kunnen inspelen op nieuwe trends in de modewereld. Het ontwerp en veel van de productie, promotie en verkoop doet het bedrijf zelf, dicht bij huis. Hierdoor kunnen nieuwe ontwerpen snel in productie worden genomen en kan het productieproces scherp worden gecontroleerd. Ook is het hierdoor mogelijk om kleinere hoeveelheden te produceren waardoor overschot wordt tegengegaan en liggen de nieuwe ontwerpen snel in de winkel. Dit efficiënte proces heeft inmiddels veel navolging gevonden in de sector.

Financieel

Dankzij de efficiënte inrichting van haar bedrijfsprocessen, heeft Inditex de kosten goed onder controle. Hierdoor laat het bedrijf al jaren goede winstmarges zien en heeft het de financiële ruimte om uit te breiden en te innoveren. In tien jaar tijd heeft Inditex haar winkelbestand met 200% laten groeien en de winst per aandeel groeide in de afgelopen 5 jaar met meer dan 10% per jaar. 40% van de omzet is afkomstig uit opkomende markten. Naast het goede kostenbeleid is Inditex ook voor online shoppers een goede optie. Het bedrijf heeft de afgelopen 5 jaar veel geïnvesteerd in haar webwinkels, beschikbaarheid van kledingstukken en bezorgmogelijkheden.

Duurzaamheid

Inditex heeft het duurzaamheidsbeleid vormgegeven rond de ‘Right to Wear’ filosofie. Met deze filosofie streeft het concern naar hoge kwaliteit en duurzaamheid van de producten en het productieproces. Hoewel het bedrijf de productie in grote mate in eigen beheer heeft, wordt er ook gebruik gemaakt van toeleveranciers in lage lonen landen, waaronder Bangladesh, Brazilië en Turkije. Om de risico’s op betrokkenheid bij misstanden in de keten te beperken, heeft Inditex strenge eisen opgesteld op het gebied van arbeidsomstandigheden die leveranciers moeten respecteren. Het ‘Tested to Wear’ programma richt zich met externe audits, rapportage, doelstellingen en corrigerende maatregelen op handhaving van deze eisen. Wanneer er toch misstanden in de keten worden geconstateerd, reageert het bedrijf doorgaans adequaat om deze aan te pakken. Om de impact op het milieu te beperken, gebruikt Inditex voor een deel van de kleding al biologische katoen. Om het streven naar duurzaamheid te bespoedigen, hanteert Inditex een beloningsbeleid voor de directie dat ook rekening houdt met de prestaties op gebied van duurzaamheid. Ook aan de verslaglegging over duurzaamheid besteedt het bedrijf veel aandacht. Het bedrijf publiceert een geïntegreerd jaar- en duurzaamheidsverslag dat extern is geverifieerd en gebruik maakt van de ‘G4’ standaard van het Global Reporting Initiative.

Laat je stem horen

Of een aandeelhouder nu een volmacht geeft of een vergadering bijwoont, stemmen is de manier om invloed te hebben bij beursgenoteerde bedrijven.

Beleggingsklimaat oktober 2015

Na de zeer zwakke zomerperiode lieten de internationale aandelenmarkten in oktober een fors herstel zien.

Microfinanciering blijft belangrijk

Waarom en hoe financiert Triodos Bank microfinanciering?