Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: First Solar

07-12-2015 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over één van deze bedrijven. Deze maand meer over First Solar. Een voorloper op de zonne-energiemarkt.

first solar 610x175

First Solar is een pionier op het gebied van hernieuwbare energie. Het Amerikaanse bedrijf is één van de belangrijkste producenten van zonnepanelen en bijhorende technologie. First Solar levert wereldwijd aan zowel grootschalige projecten als aan kleinere buurtprojecten en heeft hiermee een sterke marktpositie veroverd. Het bedrijf heeft al voor meer dan 10 gigawatt aan capaciteit, zonne-energie modules geïnstalleerd. Hiermee wordt iedere twee minuten 10.000 kg CO² uitgespaard. Door continu te innoveren heeft het bedrijf de installatiekosten, efficiëntie en het formaat van haar modules weten te verlagen waardoor er minder landoppervlakte nodig is en meer energie opgewekt kan worden. Dit maakt de modules van First Solar niet alleen makkelijk te plaatsen en op te schalen voor grote nutsbedrijven, maar ook rendabel voor privépersonen, buurtprojecten en gebieden die niet met het landelijke energienet te bereiken zijn. In opkomende economieën, waar de negatieve gevolgen van de onstuimige groei van de afgelopen jaren zichtbaar begint te worden, is ook steeds meer aandacht voor hernieuwbare energie.

Financieel

De markt voor zonne-energie is zeer competitief en de bedrijven die het meest efficiënt kunnen opereren, zullen op lange termijn het meest succesvol zijn. Waar de meeste concurrenten zich vooral richten op het goedkoper werken met bestaande technologie, heeft First Solar de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen waarmee het bedrijf zicht uitstekend heeft gepositioneerd voor de toekomst. Naast concurrentie is ook de olieprijs een belangrijke factor in de markt. Hoe hoger de olieprijs, hoe interessanter het is om voor hernieuwbare energie te kiezen. Dankzij haar gezonde financiële positie heeft First Solar de effecten van de lage olieprijs van de afgelopen maanden beter doorstaan dan veel van haar concurrenten en als de olieprijs weer gaat stijgen zal het bedrijf hier sterk van kunnen profiteren.

De koers van het aandeel is de afgelopen jaren beweeglijker geweest dan gemiddeld, zowel in positieve als negatieve zin. Dit is een eigenschap van de markt voor hernieuwbare energie als geheel omdat de investeringen in deze markt vaak sterk afhangen van de groei van de economie. Daarnaast kunnen overheidsinvesteringen en internationale samenwerkingsverbanden zoals de klimaattop in Parijs ook voor sterke koersbewegingen zorgen.

Duurzaamheid

First Solar let op duurzaamheid in alle fasen van de levenscyclus van de zonnepanelen. Dat begint bij onderzoek en ontwikkeling en de selectie en inkoop van materialen (ze hebben een sterk beleid tegen het gebruik van conflictmineralen) en eindigt bij het recycling programma voor gebruikte panelen. Het bedrijf heeft een degelijk milieumanagementsysteem en streeft naar reductie van afval en zo efficiënt mogelijk gebruik van water en energie. Ook heeft First Solar een sterk beleid ter bevordering van gezondheid en veiligheid op het werk.

Bij de ontwikkeling van zonne-energieprojecten kiest het bedrijf bij voorkeur grond die niet geschikt is voor landbouw en worden belangen van lokale gemeenschappen, mogelijke impact op milieu en biodiversiteit zorgvuldig afgewogen.

Bedrijven pakken klimaatverandering aan

Vorige week en deze weken spreken wereldleiders met elkaar over een nieuw klimaatakkoord.

Marktplaats voor duurzame energie

Vandebron breekt een vastgeroeste energiemarkt open en versnelt de transitie naar duurzame energieopwekking.

Beleggingsklimaat november 2015

De aandelenmarkten zijn in november verder hersteld van de zware koersval van afgelopen zomer en liepen in november met circa 4% op.