Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: Cisco

06-08-2015 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over een van deze bedrijven. Deze maand meer over Cisco. Dit Amerikaanse IT-bedrijf verbindt met haar netwerkapparatuur computernetwerken en communicatiesystemen.

Cisco 610x150

Cisco Systems is wereldleider op het gebied van datanetwerkapparatuur en -software. Het merendeel van de omzet komt voort uit de verkoop van routers, schakelaars, toegangsapparatuur en netwerkbeheersoftware voor gegevensuitwisseling tussen computernetwerken. Daarnaast is het bedrijf actief op het gebied van videobellen, databeveiliging en cloud-computing (het opslaan van gegevens op een andere locatie dan op de eigen computer). Schaalvoordeel, klantenbinding en een focus op kwaliteit bezorgen Cisco een concurrentievoordeel. Bovendien loopt Cisco voorop in één van de grootste ontwikkelingen voor de komende jaren: het ‘Internet of Things’. Steeds meer apparaten worden met elkaar verbonden. Niet alleen computers maar ook energiemeters, stoplichtsensoren, hartslagmeters van patiënten in een verzorgingstehuis; vrijwel ieder apparaat kan gegevens en metingen doorgeven en hier bruikbare informatie van maken. Dit ‘Internet of Things’ kan ervoor zorgen dat overheden, bedrijven en ook particulieren efficiënter met hun tijd en geld omgaan.

Naast een besparing in tijd of geld, kan het Internet of Things ook de kwaliteit van leven verbeteren. Cisco past deze ontwikkelingen bijvoorbeeld toe om steden ’slimmer’ te maken. Zo kunnen vuilnisbakken zelf aan de gemeente laten weten wanneer ze vol zijn, kunnen bewoners en bezoekers via een app op hun mobiele telefoon of tablet zien waar parkeerplaatsen beschikbaar zijn, hoe druk het is in het openbaar vervoer en op welke locaties leenfietsen beschikbaar zijn. Lantaarnpalen kunnen het weer, luchtkwaliteit en beweging registreren om de veiligheid te verbeteren en de ontwikkeling van de luchtkwaliteit inzichtelijk te maken. Ook kunnen de gegevens van verschillende overheidsdiensten via systemen van Cisco gecombineerd worden om grote evenementen in goede banen te leiden.

Naast kwaliteit van leven in grote steden, helpt Cisco ook medici en verzorgers door hun werk sneller, beter en aangenamer voor de patiënt te maken. Sensoren meten op afstand de conditie van patiënten waardoor een bezoek aan het ziekenhuis minder vaak nodig is. Bij een noodgeval kan sneller worden ingegrepen omdat artsen meer informatie hebben. Met de groei van het Internet of Things en cloud-computing is data-beveiliging steeds belangrijker geworden. De laatste jaren heeft Cisco op dit gebied een aantal bedrijven gekocht en hun producten aangepast in haar eigen productaanbod. Hierdoor kan het bedrijf nu een volledige dienstverlening bieden.

Financieel

Cisco heeft haar omzet sinds 2011met gemiddeld 3% en haar winst per aandeel met 8% per jaar laten groeien. Deze groei is echter niet gelijkmatig geweest. Dit geeft aan dat de omzet van Cisco, net als die van de meeste IT-bedrijven, gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Gezien de lange-termijn verwachtingen voor de economische groei wereldwijd, de ontwikkelingen binnen de IT-sector en de leidende positie die Cisco hierin verworven heeft, is dit bedrijf nieuw opgenomen in de modelportefeuille aandelen.

Duurzaamheid

Cisco moedigt zijn leveranciers aan om een milieumanagementsysteem te implementeren dat voldoet aan internationale normen. Het bedrijf heeft een inzamelingssysteem voor oude apparatuur opgezet waar klanten ook hun apparatuur, die door Cisco producten zijn vervangen, kunnen inleveren. Het bedrijf heeft een sterk mensenrechtenbeleid; omdat communicatie-apparatuur ook kan worden gebruikt voor de onderdrukking van mensen, is dit erg belangrijk voor bedrijven in deze sector.

Landroof – een ernstige zaak?

Steeds meer buitenlandse investeerders verwerven grond in ontwikkelingslanden, vruchtbare grond waar ze geld mee kunnen verdienen.

Positieve impuls voor Honduras

Triodos Groenfonds investeert voor de derde keer in een project over de grens. Dit keer financiert het oudste fonds van de bank in een grootschalig zonnepanelenproject in Honduras.

Beleggingsklimaat juli 2015

Nadat de aandelenmarkten in juni daalden, werd de stijgende trend in juli weer hervat.