Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: ASML

08-07-2015 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over een van deze bedrijven. Deze maand meer over ASML. Dit Nederlandse hightech bedrijf maakt machines voor de productie van computerchips. Hierin zijn ze een van de grootste innovators.

asml-610

ASML is in 1988 ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Philips en ASMI. Het Nederlandse hightechbedrijf levert machines voor de productie van computerchips die gebruikt worden in consumentenelektronica zoals mobiele telefoons, tablets, laptops en slimme energiemeters. Daarnaast worden de chips gebruikt voor professionele apparatuur. Het proces dat hierbij gebruikt wordt heet fotolithografie. Daarbij drukken ze met krachtige lichtstralen het patroon van circuits en verbindingen op zeer klein formaat op de chip. ASML is wereldwijd de grootste leverancier en innovator van fotolithografiemachines.

Het ontwikkelproces van deze producties vergt tijd en geld. Eén fotolithografiemachine kan vele miljoenen euro’s kosten. De ontwikkeling van een nieuwe machine duurt vaak meerdere jaren terwijl ontwikkelingen in digitalisatie en telecommunicatie snel gaan. Daarom heeft ASML een  zeer hoogwaardige en innovatieve Research en Development afdeling (R&D). Meer dan 5.000 experts op het gebied van onder meer fysica, scheikunde, micro-technologie en materiaalkunde werken, verspreid over 6 locaties, wereldwijd in de onderzoekscentra van ASML.

Goede klantbinding

De keuze voor een fotolithografiemachine is echt een investering voor de lange termijn. De belangrijkste afnemers zijn Intel, Samsung en Taiwan Semiconductor. In 2012 hebben deze bedrijven samen 1,4 miljard euro bijgedragen aan onderzoek en ontwikkeling voor vijf jaar. Dit bewijst niet alleen dat ASML zo kosten bespaart, maar ook dat ze klanten weten te binden.

Nieuwe ontwikkelingen

Er zijn wereldwijd slechts een tiental bedrijven dat fotolithografiemachines gebruikt en de gespecialiseerde onderdelen die ASML zelf gebruikt kunnen maar door een aantal leveranciers gemaakt worden. Dit maakt het bedrijf gevoelig voor prijsdruk vanuit zowel de leveranciers als de afnemers. Bovendien is de markt voor (consumenten) elektronica, waar de chips in gebruikt worden, erg bewegelijk wat de winstgevendheid van ASML ook kan beïnvloeden. Ondanks deze gevoeligheid is het bedrijf al bijna 30 jaar een succesvolle speler in de markt. ASML is er altijd in geslaagd de markt te vormen met nieuwe ontwikkelingen. Dit wijst op een zeer efficiënte bedrijfscultuur en proces.

Financieel

ASML is er in de afgelopen 10 jaar in geslaagd een absolute leidende positie op te bouwen en daarnaast haar winstmarges en operationele efficiëntie te verbeteren. Ondanks de bewegelijkheid van de markt weet het bedrijf beleggers vaak te verassen met betere resultaten dan verwacht. De winst per aandeel groeide in de afgelopen 5 jaar met meer dan 16%, terwijl de omzet met 14% toenam.

Duurzaamheid

Binnen ASML coördineert een speciaal team de inspanningen op het gebied van duurzaamheid. In het duurzaamheidsrapport wordt hiervan verslag gedaan. Daarin stellen ze ook doelen op die binnen korte termijn moeten worden gehaald. ASML besteedt veel aandacht aan het binnenhalen en houden van zeer gespecialiseerd personeel, dat nodig is voor het complexe productieproces van computerchips. Op het gebied van veiligheid werden de afgelopen jaren grote vorderingen geboekt. In 2014 waren er maar 12 incidenten die hebben geleid tot enig verzuim. Daarnaast is het positief dat ook alle leveranciers van ASML voldoen aan de gedragscode van de bedrijfstak, de EICC.

De reductie van CO2 krijgt bij ASML veel aandacht. In 2015 moet de uitstoot van broeikasgassen 50% zijn verminderd ten opzichte van 2010. ASML lijkt goed op weg dit te realiseren door energiebesparing en inkoop van duurzame energie. Ook het watergebruik wordt flink teruggedrongen. In vijf jaar tijd moet dit met 15% omlaag. Het verminderen van afvalproductie loopt nog niet helemaal naar wens, en krijgt terecht nu prioriteit. Het uiteindelijke doel is dat er helemaal geen afval meer gestort wordt en alles wordt gerecycled.

Een voorbeeld van recylcing is het feit dat ASML afgeschreven machines van klanten terugkoopt om onderdelen daarvan opnieuw te gebruiken voor de assemblage van nieuwe apparatuur.

Meer welzijn voor dieren in de vee-industrie

Zorgt de toenemende bezorgdheid over dierenwelzijn voor een beter leven voor dieren?

Beleggingsklimaat juni 2015

De internationale aandelenmarkten hebben in juni een deel van hun jaarwinsten moeten prijsgeven.