Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Uitgelicht uit de portefeuille: LKQ

05-09-2014 | Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over een van deze bedrijven.

Deze maand is de grootste distributeur van gerecyclede auto-onderdelen aan de beurt: LKQ. Dit Amerikaanse bedrijf koopt autowrakken en afgeschreven auto’s op en haalt alle onderdelen eruit. Hierdoor belanden de wrakken niet op een schroothoop, maar worden ze voor 82% opgeknapt en hergebruikt. Autogarages die in opdracht van verzekeringen werken zijn de grootste afnemers van deze opgeknapte onderdelen. De overgebleven materialen waar LKQ niets mee kan, worden naar andere gespecialiseerde bedrijven gestuurd en in een andere vorm gerecycled.

140905-lkq

Airbags en schuimrubber

Het productieproces van LKQ is uniek. Zo worden alle vloeistoffen die nog in het voertuig zitten opgevangen en worden accu’s opgeknapt of volledig gerecycled. Ook werkt het bedrijf aan mogelijkheden om nog meer onderdelen te hergebruiken. Ze zijn onlangs projecten gestart om gebruikte airbags en het schuimrubber uit stoelen opnieuw te gebruiken. Hier zijn op dit moment nog geen technieken voor.

Elektrische recycling

Het bedrijf ontvangt ook steeds vaker elektrische en hybride voertuigen om te recyclen. De meeste autosloperijen hebben op dit moment geen capaciteit om deze motoren te verwerken, terwijl hier veel kostbare materialen in zitten. LKQ werkt daarom aan efficiëntere processen voor het vervoer, de behandeling en recycling van elektrische en hybride voertuigen.

Marktpositie

LKQ is marktleider in de Verenigde Staten en heeft ook een goede positie in Europa. De distributie van onderdelen voor hergebruik gaat via een uitgebreid netwerkt van verkooppunten. Het bedrijf investeert continue in betere processen om onderdelen te hergebruiken en kan klanten een zeer breed assortiment bieden omdat de verschillende vestigingen efficiënt samenwerken.

Beleggingsklimaat augustus 2014

De internationale kapitaalmarkten waren in augustus overwegend positief gestemd.

Halfjaarcijfers 2014 Triodos beleggingsfondsen

Triodos Sustainable Funds groeide sterk in het eerste halfjaar.

Tinmijnbouw in Indonesië

Hoe stimuleert Triodos Bank de eerlijke tinwinning?