Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Tinmijnbouw in Indonesië

08-09-2014 | Iedereen gebruikt tin. De grondstof is bijvoorbeeld in onze mobiele telefoons verwerkt. Een derde van de wereldwijde tinproductie komt van de Indonesische eilanden Banka en Billiton. Deze productie heeft al decennia lang ernstige negatieve impact op de bevolking en natuur van beide eilanden. Koraalriffen worden aangetast en tinmijnwerkers werken onder erbarmelijke omstandigheden. Triodos Bank stimuleert bedrijven om de tinmijnbouw te verbeteren.

140905-research-cans

Tinwinning in Banka-Billiton 

Indonesië is al lang een van de grootste tinexporteurs ter wereld. Het eerste tin werd in 1710 in Banka gevonden, het is dan ook niet voor niets dat in het Indonesisch de grondstof tin de naam banka draagt. Sinds deze eerste vondst zijn de tinmijnen de belangrijkste inkomstenbron van de provincie, die hierdoor één van de laagste armoedecijfers van het land heeft. Van de 100.000 ton geraffineerde tin die Indonesië jaarlijks exporteert, komt 90% uit de provincie Banka-Billiton.

Waar wordt tin voor gebruikt?

Met name de elektronica-industrie heeft tin nodig. In iedere mobiele telefoon wordt ongeveer 1 tot 2 gram tin verwerkt. Tin wordt ook toegepast in andere producten zoals stalen blikjes die met tin bekleed worden om corrosie te voorkomen en in de productie van glas en chemische stoffen. De grondstof kan ook gerecycled worden. Voor zuivere tin ligt dat op ongeveer 8 procent. Bij mengsels met tin ligt dat percentage tussen de 30 a 40 procent.

De tinwinning in dit gebied vindt plaats op land en in zee. Hier domineert het grote staatsbedrijf PT Timah de mijnbouw en produceert 30.000 ton tin per jaar. Ook zijn er ongeveer 30 onafhankelijke smelterijen waar men op kleine schaal en ambachtelijke wijze tin produceert. Er werken naar schatting enkele tienduizenden zelfstandige mijnwerkers.

Verwoestende gevolgen

De productie wijze van tin is echter belastend voor mens en milieu. Landbouw- en visserijgebieden worden vervuild of opgeofferd voor de winning van de grondstof. Beschermde bossen worden verwoest en zee-ecosystemen zoals de Banka koraalriffen worden ernstig aangetast. Ook de sociale gevolgen zijn groot: er is beperkte toegang tot drinkwater en iedere week sterft er een mijnwerker door een bedrijfsongeval of ziekte.

Indonesische Tin Werkgroep

Friends of the Earth publiceerde november 2012 een rapport waarin deze controversiële praktijken naar voren kwamen. The Sustainable Trade Initiative IDH richtte vervolgens de Indonesische Tin Working Group (TWG) op. Deze groep ondersteunt de Indonesische regering, het bedrijfsleven en maatschappelijke groeperingen. Het doel hiervan is het productieproces van tin economisch rendabel te maken voor de lokale gemeenschap en de negatieve sociale en milieu-impact te verkleinen. De groep zoekt nu naar draagvlak binnen de lokale overheid en de industrie. Daarbij verkent de TWG de mogelijkheden voor een beloningssysteem van duurzame tinmijnbouw. Er wordt ook nauw samengewerkt met de lokale tinwinning en -smelterij bedrijven om de processen te verbeteren.

Philips neemt verantwoordelijkheid

Het succes van de TWG werkgroep is sterk afhankelijk van de deelname van bedrijven. In Nederland is Philips een van de grootste bedrijven die tin inkoopt uit deze regio. De multinational Philips was een van de eerste bedrijven die zich aansloot bij dit initiatief. Mede dankzij de succesvolle betrokkenheid en inspanningen van Triodos Bank in samenwerking met andere investeerders. Vijf andere grote elektronica bedrijven, een metaalbedrijf en Friends of the Earth participeren in het initiatief van TWG. Triodos Bank blijft nauw betrokken bij de inspanningen in Banka-Billiton en samen met andere investeerders moedigen wij bedrijven aan deel te nemen aan de werkgroep.

Beleggingsklimaat augustus 2014

De internationale kapitaalmarkten waren in augustus overwegend positief gestemd.

Uitgelicht uit de portefeuille: LKQ

LKQ recycled autowrakken. Hierdoor belanden de onderdelen niet op de schroothoop.

Halfjaarcijfers 2014 Triodos beleggingsfondsen

Triodos Sustainable Funds groeide sterk in het eerste halfjaar.