Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Microfinanciering blijft belangrijk

09-11-2015 | Triodos Bank is al sinds 1994 actief in microfinanciering. Toegang tot financiën geeft mensen de keuze om het leven dat ze willen leiden na te streven. Ze versterken hun basis, kunnen zichzelf en hun familie beter onderhouden en zijn beter in staat toekomstplannen te maken. Zo verbetert microfinanciering levenskwaliteit.

Vistaar

Triodos Investment Management heeft in september een ‘white paper’ gepubliceerd over microfinancieringen. Daarin staan we stil bij de vraag waarom microfinanciering zo belangrijk is en wat de toegevoegde waarde is voor heel veel mensen in ontwikkelingslanden. Lees meer over waarom en hoe wij mensen over de hele wereld toegang tot financiering geven.

Triodos Bank als pionier

De investeringsactiviteiten van Triodos Bank dragen bij aan het bouwen van een robuuste, professionele en winstgevende sector die op een duurzame manier financiële service biedt. Microfinanciering geeft een impuls aan de locale economie omdat het ondernemerschap stimuleert en banen creëert.

Triodos Bank was een vroege pionier op het gebied van financiering van microfinanciering. We zagen de sector snel ontwikkelen en uitbreiden. Vooral het laatste decennium is de sector enorm gegroeid, in grootte en belang.

Rol van microfinanciering

Toch ligt de rol van microfinanciering soms onder druk. Er verschenen het laatste decennium ook kritische verhalen en rapporten over schulden onder klanten en te hoge rentes. Dit leidt soms tot vragen over de effectiviteit van microfinanciering. Helaas gaat het daarbij vaak over excessen die de hele sector in een negatief daglicht plaatsen. In algemene zin kunnen we stellen dat  microfinanciering wellicht niet dé oplossing van armoede is, maar wel een heel belangrijk rol speelt in het verbeteren van sociale, culturele en economische leefomstandigheden.

Dirk Elsen, directeur van Emerging Markets bij Triodos Investment Management: “Tijdens onze bezoeken aan financiële instellingen die we financieren zien we elke keer weer dat toegang tot financiële producten dienstverlening mensen meer mogelijkheden geeft om het heft in eigen hand te nemen en dat dit zo de economische en sociale ontwikkeling in een land steunt. De behoefte aan microfinanciering is evident voor ons. We vinden het daarom belangrijk te vertellen waarom en hoe we dit doen.”

Lees hier het gehele rapport Including the exluded (Engelstalig)

Beleggingsklimaat oktober 2015

Na de zeer zwakke zomerperiode lieten de internationale aandelenmarkten in oktober een fors herstel zien.

Uitgelicht uit de portefeuille: Inditex

Deze maand meer over Inditex, een Spaans kledingbedrijf met meer dan 140.000 werknemers en 6.700 winkels in 85 landen.

Laat je stem horen

Of een aandeelhouder nu een volmacht geeft of een vergadering bijwoont, stemmen is de manier om invloed te hebben bij beursgenoteerde bedrijven.