Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Marktplaats voor duurzame energie

07-12-2015 | Triodos Groenfonds financiert een vernieuwend concept op het gebied van duurzame Energie. Vandebron werkt net als marktplaats, maar dan voor groene energie. Boeren of windcoöperaties verkopen daar hun overtollige energie aan de consument.

fondsen vandebron 610x175

Het gaat goed met het produceren van duurzame energie, zegt Aart van Veller, een van de oprichters van Vandebron. Drie ondernemers begonnen ruim twee jaar geleden op een zolderverdieping aan de Amsterdamse Herengracht; op zoek naar boeren die hun eigen energie opwekken en dit door willen verkopen aan de afnemer. Want het kon volgens de ondernemers slimmer. Grote energiemaatschappijen maken te veel winst op energie. En daarbij: je weet nooit of de energie echt groen is. Van Veller: “We willen een vastgeroeste markt openbreken en de transitie naar duurzame energieopwekking versnellen. Voor boeren en andere onafhankelijke energiebronnen levert het meer op als ze hun energie via Vandebron aan de consument verkopen in plaats van via een traditionele energiemaatschappij. Want wij maken geen marge over de verkochte energie. De consument betaalt een vast abonnement bij ons en dat is voor zowel consument als energiebron voordeliger.”

Triodos Groenfonds is vanaf de start als investeerder betrokken bij de oprichting van Vandebron . Relatiemanager Marius Groenenberg zegt daarover: “Wij wilden dit initiatief heel graag mede mogelijk maken omdat het vernieuwend en kansrijk is in een veranderende energiemarkt. De belangrijkste reden hierbij was dat de consument zelf kan kiezen waar hij zijn energie vandaan haalt en zelf kan bepalen door welke techniek het wordt geproduceerd. Daarbij weet hij zeker dat de energie in Nederland wordt opgewekt.”

Eigen verhaal

Vanwege het succes en de groei die Vandebron doormaakte is na anderhalf jaar de zolderverdieping uitgebreid met de grotere benedenverdieping. Een deel van de medewerkers houdt zich hier actief bezig met promotie om Vandebron als nieuwe speler op de markt te introduceren. Zo staan studenten die de ideologie van Vandebron delen bijvoorbeeld op evenementen en biologische markten om vertrouwen bij de consument te creëren. “Want veel consumenten vinden het spannend of te veel gedoe om over te stappen van energieleverancier,” zegt Van Veller. “Zij helpen de mensen, gewoon op straat, met het uitzoeken van hoe het nu precies zit met hun energiecontract. Hoeveel gebruik je, ben je contractvrij?”

En zo kies je als consument bij Vandebron je eigen energiebron. Elke bron heeft een verhaal. Bijvoorbeeld dat van Gerard en Monique Smit uit Lelystad die biologische gewassen verbouwen. Toen ze in 2001 besloten biologisch te gaan boeren, kozen ze ook voor duurzame energie en plaatsten ze drie windmolens op hun land. Deze molens voorzien nu 1.200 gezinnen van energie.

In beweging

Keuzevrijheid is een van de belangrijkste speerpunten, vertelt Van Veller. “Eindelijk kun je als consument echt kiezen waar jouw energie vandaan komt. Je bepaalt zelf bij wie jij energie afneemt en dus je energierekening aan betaalt. Daarmee zet je iets in beweging in plaats van dat je geld op een anonieme hoop gaat waarbij je niet weet wat ermee gebeurt.”

Gerard en Monique Smit zijn op dit moment uitverkocht. Zo gaat dat op een marktplaats. Maar er komen steeds meer energiebronnen bij, geeft Van Veller aan. “We willen graag zoveel mogelijk boeren op ons platform die biologisch boeren. Maar het belangrijkst vinden we dat we de macht aan de consument geven. Als consumenten massaal voor zon kiezen, zie je ook dat de prijs voor zonne-energie op ons platform omhoog gaat.”

Bedrijven pakken klimaatverandering aan

Vorige week en deze weken spreken wereldleiders met elkaar over een nieuw klimaatakkoord.

Uitgelicht uit de portefeuille: First Solar

Deze maand meer over First Solar. Een voorloper op de zonne-energiemarkt.

Beleggingsklimaat november 2015

De aandelenmarkten zijn in november verder hersteld van de zware koersval van afgelopen zomer en liepen in november met circa 4% op.