Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Hoe collectieve actie van beleggers leidt tot betere arbeidsrechten

06-05-2016 | De tragische instorting van de Rana Plaza-textielfabriek in Bangladesh in 2013 veroorzaakte grote verontwaardiging. Ineens werd het onder een grote groep mensen noodzaak om de levens van fabrieksarbeiders te verbeteren. Ook beleggers wilden iets doen. Triodos Bank sloeg de handen ineen met andere investeerders om ervoor te zorgen dat rampen zoals die bij Rana Planza niet meer gebeuren. We riepen textielmerken op om in actie te komen. Hielp dat ook?

Arbeidsrechten 610x150

Oproep tot actie

In 2012 en 2013 vonden er twee tragedies plaats in Dhaka: een brand in de Tazreen Fashion-fabriek, die meer dan honderd mensen het leven kostte, en de instorting van het Rana Plaza-gebouw, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen. De textielsector reageerde geschokt. Na jaren van kleinere ongelukken in Bangladesh ontstond er een gevoel van urgentie. De tragische gebeurtenissen resulteerden in een krachtig momentum voor bedrijven in de kledingindustrie om in actie te komen.
Onmiddellijk na het Rana Plaza-ongeluk ondertekenden grote textielbedrijven het ‘Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh’ (het Bangladesh-akkoord). Daaronder bevonden zich ook bedrijven uit het duurzame beleggingsuniversum van Triodos Bank, zoals H&M en Inditex. De ondertekening van dit multi-stakeholder akkoord door textielbedrijven was mede te danken aan een combinatie van druk van beleggers, publieke verontwaardiging en het risico op reputatieschade.
Het Bangladesh-akkoord stelt een kader voor een concreet vijfjarenprogramma om de brand- en bouwveiligheid in Bengaalse kledingfabrieken te verbeteren. Direct na het akkoord werd een donorfonds met een streefbedrag van USD 30 miljoen opgezet om de slachtoffers te compenseren.

Actieve deelname van beleggers

Meer dan 200 institutionele beleggers wereldwijd sloten zich aan bij het door Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR) geïnitieerde Bangladesh Investor Initiative, dat kledingproducenten en retailers aanspoort actief werk te maken maken van veilige arbeidsomstandigheden. Het succes van het Bangladesh-akkoord en het donorfonds is mede te danken aan de openlijke steun die beleggers deze initiatieven hebben gegeven en aan hun herhaaldelijke oproepen aan bedrijven om het akkoord te ondertekenen en geld te storten in het donorfonds. Toezeggingen van bedrijven om het fonds te financieren werden pas gerealiseerd toen beleggers de druk opvoerden met een gezamenlijke, door meerdere partijen ondertekende brief waarin tot wezenlijke actie werd opgeroepen.
Triodos Research leidde de gezamenlijke dialoog met Inditex. Het bedrijf stelde ruimhartig te hebben gedoneerd aan het donorfonds en kwam in een aparte brief met een update over de zijn inspanningen volgend op het Bangladesh-akkoord. Zo heeft Inditex nu in een aantal fabrieken een pilotproject lopen voor het opzetten van gezondheid- en veiligheidscomités.

Dit bundelen van krachten is onderdeel van de aanpak van Triodos Bank. Dit voorbeeld in Bangladesh laat zien dat zonder de steun van beleggers het akkoord mogelijk niet dezelfde directe impact zou hebben gehad. Ook zou het verzamelen van USD 30 miljoen voor het compensatiefonds voor slachtoffers en familie veel moeilijker of misschien wel onmogelijk zijn geweest.

Voortgang van het akkoord

Sinds het opstellen en ondertekenen van het akkoord zijn er in totaal meer dan 1.600 fabrieken die geïnspecteerd worden. De inspecties leiden tot nieuwe beschermingsmaatregelen tegen problemen met elektrische installaties, bouwkundige problemen en brand. Een recente brand in een fabriek in Dhaka illustreert het belang hiervan: dankzij de sprinklerinstallatie die na een inspectie werd geïnstalleerd, was de schade minimaal en bleef persoonlijk letsel uit.

Arbeidsrechten in minimumeisen

Op het gebied van duurzaam ketenbeheer en arbeidsrechten heeft Triodos Bank minimumstandaarden en overtuigingen. Deze spelen een grote rol binnen de textielsector. Daarom hebben we specifiek voor deze sector beleidsregels en maatstaven voor de toeleveringsketen opgesteld. Arbeidsrechten zijn daarnaast van groot belang voor een behoorlijke kwaliteit van leven en worden voortdurend geëvalueerd, zodat we er zeker van kunnen zijn dat bedrijven binnen het duurzame beleggingsuniversum doen wat ze kunnen om dit basisrecht te ondersteunen.

Boliviaanse bank verandert financieel landschap

Interview met Kurt Koenigsfest, directeur van BancoSol

Bedrijf uitgelicht: WPP Groep

Dit Britse bedrijf omvat veel verschillende reclame– en mediabureaus.

Beleggingsklimaat april 2016

Ondanks de aanhoudende onzekerheid lieten de aandelenbeurzen een positief resultaat zien in april.