Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Handel in Tadzjikistan

07-10-2014 | Triodos Fair Share Fund is sinds kort aandeelhouder van microfinancieringsinstelling Arvand in Tadzjikistan.

Arvand

Bloeiende handelsgeest

Eeuwenlang maakte het land in Centraal-Azië deel uit van de Zijderoute, een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië waarlangs handel werd gedreven. Na 70 jaar deel uitgemaakt te hebben van de USSR werd Tadzjikistan in 1991 onafhankelijk. Daardoor bloeide de handelsgeest weer op en startten veel mensen hun eigen bedrijf. Met een snelgroeiende vraag naar financieringen tot gevolg.

25.000 klanten

Microfinancieringsinstelling Arvand speelt hierop in en verstrekt kredieten. Vooralsnog financiert zij vooral ondernemers op het platteland. Hier woont 50% van haar 25.000 kredietklanten. De gemiddelde lening bedraagt zo’n EUR 900. Daarnaast heeft Arvand ruim 6.000 spaarklanten.

Reality TV-serie

Bijzonder aan Arvand is dat zij financiële educatie hoog in het vaandel hebben staan. De instelling maakt daarbij gebruik van moderne media. Ze hebben een eigen reality TV-serie die ondernemers met een financieringsvraagstuk volgt. Daarnaast beantwoorden ze wekelijks vragen van luisteraars op de radio.

Een senior medewerker van Triodos Bank vertegenwoordigt Triodos Fair Share Fund in de Board of Directors van Arvand en draagt hiermee de kennis en expertise van duurzaam bankieren aan.

Meer lezen

Bent u benieuwd naar de situatie in Tadzjikistan en Arvand? Lees dan hier het interview (Engelstalig) met de algemeen directeur van Arvand, Shoira Sadykova.

Uitgelicht uit de portefeuille: Symantec

Symantec zorgt wereldwijd voor veilig communiceren.

Duurzame palmolie

Triodos Bank stimuleert beursgenoteerde bedrijven om de duurzame palmolie te verwerken in hun producten.