Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Introductie in Catalyzing Wealth for Change: Guide to Impact Investing, van Julia Balandina Jaquier

Nieuwe gids over impact investing biedt beleggers en hun adviseurs de kans om voor meer impact te kiezen

04-07-2016 | Op 10 mei woonden 180 particuliere beleggers en hun adviseurs de introductie bij van Catalyzing Wealth for Change: Guide to Impact Investing, van Julia Balandina Jaquier. Triodos Investment Management organiseerde de presentatie in het culturele centrum De Balie in Amsterdam, met onder andere een interactieve sessie om de mogelijkheden en uitdagingen van impact investing te onderzoeken.

julia 610x150

Een groeiend aantal beleggers voelt zich aangetrokken tot investeringen die een maatschappelijke impact hebben en tegelijkertijd financieel rendement genereren. Marilou van Golstein Brouwers, voorzitter van de raad van bestuur van Triodos Investment Management: "De doelstellingen over duurzame ontwikkeling van de VN, de klimaatovereenkomst van Parijs en een algeheel toenemend bewustzijn dat verandering noodzakelijk is, zorgen ervoor dat steeds meer mensen de katalyserende rol van kapitaal zien. Als gevolg daarvan gaan ze actief op zoek naar beleggingen die positief bijdragen aan de overgang naar een eerlijke en meer humane maatschappij. Ze willen in principe een duurzame impact op hun investeringen bereiken."

Ondanks de groeiende interesse voor impact investing vinden veel beleggers het echter moeilijk om pragmatische, succesvolle strategieën te ontwikkelen, en weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen. Op basis van de uitgebreide ervaring in impact investing van de auteur vanwege haar eerste Guide to Impact Investing, die in 2011 werd gepubliceerd, heeft Julia Balandina Jaquier deze unieke praktijkgerichte gids ontwikkeld, met het doel impact investment toegankelijker te maken.

"Het doel van deze gids is niet om de lezer ervan te overtuigen dat impact investing de beste aanpak voor hen is, maar om degenen die al geïnteresseerd zijn, in staat te stellen om wezenlijk maatschappelijk betrokken te raken en om de complexe aspecten op dit gebied succesvol te benaderen. Deze gids zal de lezer voorzien van praktisch toepasbare kennis, doeltreffende hulpmiddelen en vele voorbeelden van gelijken, hetgeen hen zal helpen om een pragmatisch en daadkrachtig investeringsbeleid te implementeren," aldus Julia Balandina.

Bekijk hier de dialoog tussen Julia Balandina Jaquier en Marilou van Golstein Brouwers over de kansen van Impact Investing.

Deze Youtube video kunt u nog niet bekijken.

Accepteer eerst cookies om dit mogelijk te maken.

Accepteer cookies

 

De gids bevat een unieke verzameling van 45 case studies van vermogende particuliere klanten (high net worth individuals - HNWI's) uit 21 landen, waarin hun motivering, strategieën en portefeuille-informatie zijn uiteengezet. Ook bevat de gids inzichten van meer dan 160 particuliere impact-investeerders die zijn uitgewisseld tijdens diepgaande persoonlijke gesprekken. Catalyzing Wealth for Change is hoofdzakelijk bedoeld voor HNWI's, hun family offices (FO’s), stichtingen en familiebedrijven, alsook voor hun adviseurs, maar de gids biedt in wezen relevante inzichten in impact investing voor alle professionele beleggers.

Herman Wijffels, Hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht, werd het eerste exemplaar van het boek aangeboden. Vervolgens deelde hij zijn visie op een bewust gebruik van kapitaal. "Impact investing gaat voorop in wat een algemenere praktijk in de beleggingswereld zou moeten worden. De era van exclusiviteit gericht op het creëren van financiële waarde, zelfs ten koste van mensen en natuurlijke bronnen, komt tot een einde. De toekomst vraagt om het creëren van maatschappelijke waarde en daarmee wordt wel degelijk financieel rendement gegenereerd", aldus Hoogleraar Wijffels.

De ontwikkeling van deze gids werd gesteund door het Zwitserse staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO) en de stichtingen RVVZ en DOEN. De gids zal zijn doelgroep voornamelijk bereiken via strategische partners, waaronder geselecteerde financiële instellingen, en netwerken van vermogende particuliere beleggers. Triodos Investment Management is een van deze strategische partners.

"Het gebrek aan doeltreffende educatieve middelen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het interne vermogen van beleggers en hun adviseurs, is een van de knelpunten voor de ontwikkeling van deze industrie," zegt Marilou van Golstein Brouwers. "Deze gids kon niet op een beter moment komen – het is zeer praktisch, goed doordacht, volledig, en toch toegankelijk, en kan worden gebruikt door zowel de ervaren belegger als door mensen die nieuw zijn op dit gebied. We verheugen ons erop met Julia samen te werken om deze uitzonderlijke gids in de Benelux beschikbaar te stellen." 

Over de auteur

Dr. Julia Balandina Jaquier, CFA, is een doorgewinterde impact-investeerder en een internationaal erkende deskundige op dit gebied, met meer dan twintig jaar investeringservaring. Ze heeft de afgelopen twaalf jaar, als vertrouwde adviseur voor enkele van de grootste Europese families, internationale banken en de Zwitserse en Britse overheden, bijgedragen aan de ontwikkeling en uitvoering van een breed scala aan missiegedreven beleggingsprogramma's. Julia heeft zitting in diverse raden van bestuur en investeringscommissies, waaronder SIFEM (Zwitserse DFI) en Unilever, en is een docent aan de universiteit van St. Gallen. Ze is de auteur van een van de eerste boeken over impact investing (2011). Julia begon haar loopbaan in 1993 bij McKinsey, en bekleedde later hogere functies bij ABB Financial Services en AIG, waar zij de Europese private-equitysector beheerde.

www.guidetoimpactinvesting.net

Afval reduceren

Plastic en plastic verpakkingen maken integraal onderdeel uit van ons dagelijks leven, maar plasticafval heeft een verwoestend effect op onze natuurlijke omgeving.

Bedrijf uitgelicht: Geberit

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over Geberit.

Beleggingsklimaat juni 2016

De aandelenportefeuille daalde in juni met 2,1%, waardoor het rendement over de eerste helft van 2016 op -2,4% uitkwam.