Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Groene stroom voor Nepal

10-02-2015 | In maart start de bouw aan een grote waterkrachtcentrale in Nepal: Essel-Clean Solu. De groene energie die hieruit opgewekt wordt gaat meer dan 3 miljoen inwoners van Nepal van elektriciteit voorzien. Triodos Groenfonds is een van de financiers van dit project. Hiermee zet het fonds van Triodos Bank een lijn door, namelijk door ook buitenlandse groene projecten mogelijk te maken. Dit gebeurde vorig jaar al met het krediet aan Lake Turkana , een groot windpark in Kenia.

essel-clean-solu-website

Ook in dit project levert de investering meer dan alleen groene energie op. De voordelen op sociaal gebied zijn ook impactvol. Zo levert het project naast elektriciteit ongeveer 1.000 banen op. Nepal is een land waar energie schaars is. In het droge seizoen duren stroomstoringen tot wel 18 uur per dag. Dat remt de economische ontwikkeling van dit bijna armste Aziatische land. Dit project is een stap in de goede richting om de stroomstoringen in de toekomst terug te brengen. En daarmee de economie weer op gang te brengen.

Nepal is het land bij uitstek om energie uit waterkracht op te wekken. Dit komt door de vele hoogteverschillen die er voor zorgen dat er veel snel stromende rivieren zijn. Naar schatting kan er in Nepal 80.000 MW worden opgewekt.  De voordelen worden niet benut omdat er tot nu toe weinig waterkrachtcentrales zijn gebouwd voor het opwekken van elektriciteit.

Technisch gezien is Essel-Clean Solu interessant. Op de plek van de centrale daalt het water 500 meter. Hierbij wordt geen dam of reservoir gebruikt, alleen een tunnel van 4,3 kilometer. Hierdoor is de schade voor het milieu beperkt en zijn de kosten om de energie op te wekken relatief laag. De bouw voldoet aan de hoogste standaarden op het gebied van milieu impact. Daarnaast is het gebied dun bevolkt en de mensen die worden aangenomen voor de bouw komen bij voorkeur uit het gebied zelf.

Gerrit-Jan Brunink, relatiemanager van Triodos Groenfonds: “Dit project is erg interessant. Niet alleen vanwege de technische aspecten en de impact die het heeft. Het is een uitdaging vanwege het hoge landenrisico van Nepal. Door het samenbrengen van een groep lokale ondernemers en investeerders, internationale geldschieters en een ondersteunende overheid, is er een financieringsstructuur gecreëerd die kan fungeren als een showcase en katalysator voor toekomstige investeringen in de waterkrachtsector in Nepal en daarbuiten.”

Het is de verwachting dat Essel Clean Solu in aanmerking komt voor de Regeling Groenprojecten Buitenland en een aanvraag daarvoor is in voorbereiding. Dit is een regeling voor groene projecten die positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het fonds opereert in dit kader als een ‘groene beleggingsinstelling’. Daardoor komen particuliere beleggers in het fonds in aanmerking voor een fiscaal voordeel.

Een van de initiatiefnemers van het project is de Clean Energy Development Bank. Hier heeft Triodos Bank al lang een relatie mee via de Global Alliance for Banking on Values .

Uitgelicht uit de portefeuille: BT Group

Deze maand meer over BT Group. De Britse telecomgigant.

Hoe koop je een eerlijk apparaat?

We kunnen niet meer zonder onze mobiele telefoons, laptops en navigatiesystemen.