Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Groei in Myanmar

07-05-2015 | Triodos Bank investeert in Dawn Microfinance. Dit is een verstrekker van microkredieten in het Aziatische Myanmar. Een land met veel armoede. Na lange tijd is er economische groei in het vooruitzicht nu het land haar grenzen heeft opengesteld. Dawn is een van de weinige actieve financiële instellingen in Myanmar.

Dawn 620x200

Myanmar was veertig jaar lang afgesloten van de buitenwereld, in 2011 kwam er een einde aan het militaire regime. Het land is nog niet geheel democratische, maar de meeste sancties vanuit de EU werden opgeheven. De economische vooruitzichten zijn verbeterd. Volgens een rapport van McKinsey uit 2013 zou het land de economie in 2030 kunnen verviervoudigen.

Weinig financiële dienstverlening

Het land wordt nu langzaam opengesteld voor de buitenwereld waardoor het een aantrekkelijke investeringskans biedt voor buitenlandse investeerders, zowel financieel als maatschappelijk. Ondanks de economische groei is Myanmar is nog steeds een van de armste landen in Azië. In het land van 51 miljoen inwoners leeft 26% onder de armoedegrens. Slechts 10 tot 20% van de mensen heeft toegang tot formele financiële diensten. Een grotendeels onontwikkelde microfinancieringssector heeft de situatie verergerd. Dawn Microfinance (Dawn) is één van de weinige microfinancieringsinstellingen die actief is in Myanmar.

Mogelijkheden

Binnen de relatief kleine microfinancieringssector, heeft Dawn de afgelopen 14 jaar een vertrouwensrelatie met de lokale overheid en de lokale gemeenschappen opgebouwd. Save the Children, een internationale non gouvermentele organisatie, richtte Dawn op. Inmiddels is het de 4e grootste microfinancieringsinstelling van het land. Save the Children heeft onlangs aangekondigd de microfinanciering activiteiten af te stoten en zich meer te richten op haar kernprogramma's. Drie fondsen van Triodos Bank zagen toen de mogelijkheid voor financiering.

Groeiende microfinancieringssector

Triodos Investment Management vindt het belangrijk dat de microfinancieringssector in Myanmar groeit en dat duurzame principes worden toegepast. Zij gaat samen met FMO en de Amerikaanse investeerder Accion Dawn Microfinance verder ontwikkelen tot een toonaangevende en winstgevende microfinancieringsinstelling.

De drie co-investeerders zijn 100% eigenaar van Dawn Microfinance. Het aandelenbelang van de drie Triodos beleggingsfondsen (Triodos Fair Share Fund, Triodos Foundation Sustainable Finance en Triodos Microfinance Fund) ligt op 30%.

Karel Nierop, Senior Investment Officer bij Triodos Investment Management was betrokken bij de besluitvorming en het daaropvolgende proces. “Myanmar was lang tijd afgesloten voor de buitenwereld. Met de recente en geleidelijke openstelling van het land, biedt het een uitdagende maar ook veelbelovende markt met een enorme onvervulde vraag. Financiële dienstverlening kan een belangrijke rol spelen in de komende tien jaar om de economie naar een basisniveau te ontwikkelen. "

Uitbreiden

De voetafdruk van Dawn groeit. Zij heeft op dit moment 12 vestigingen waar in totaal 95 mensen werken die 22.000 klanten bedienen. Triodos Investment Management, FMO en Accion zullen Dawn begeleiden in het transformatieproces van een non profit organisatie naar een for-profit microfinancieringsinstelling. Dawn biedt momenteel slechts groepsleningen en heeft een kleine kredietportefeuille van 2,5 miljoen dollar. Op de lange termijn is het de bedoeling om leningen te verstrekken  aan huishoudens met lage inkomens en een breder scala van producten aan te bieden zoals individuele leningen, leningen aan het MKB en de mogelijkheid om te sparen en daarmee een grotere financiële dienstverlener te worden.

"De investering in Dawn biedt de mogelijkheid om een aanzienlijk belang te krijgen in een van de weinige bestaande en succesvolle microfinancieringsinstellingen in Myanmar, samen met gelijkgestemde strategische investeerders FMO en Accion. Wij streven ernaar om Dawn verder te versterken en te laten groeien naar een toonaangevend en duurzame microfinancieringsinstelling in het land, waarbij we de informatiesystemen en managementcapaciteit versterken en de producten diversifiëren", zegt Nierop.

In de toekomst zal de belangrijkste focus liggen op de productuitbreiding en de educatie en bescherming van cliënten. Een senior vertegenwoordiger van Triodos zal lid zijn van de raad van bestuur. 

Strenger beleid voor sojaboon

Triodos Bank paste haar eisen aan voor sojagebruik. Bedrijven moeten bewuster soja inkopen.

Beleggingsklimaat april 2015

Na 14 maanden positief rendement liet de referentie-index MSCI World in april de onvermijdelijke daling zien.

Uitgelicht uit de portefeuille: Novo Nordisk

Deze maand meer over Novo Nordisk. Dit Deense bedrijf is een innovatieve speler op het gebied van diabetesbestrijding.