Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Duurzame koploper: TJX Companies

05-10-2016 | Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over TJX Companies, het Amerikaanse moederbedrijf van een groot aantal kleding - en interieurwinkels zoals HomeGood en HomeSense. De winkels zitten onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Australië.

tjx-website

TJX is een winkelketen met een bijzondere formule. Door de schaalgrootte, inkoopkracht en efficiënte winkelinrichting kan dit bedrijf overgebleven voorraad van bekende merken aanbieden voor een lagere prijs. In de VS werkt TJX al veertig jaar op deze manier. Sinds een aantal jaar breiden ze uit naar andere landen. Het voordeel hiervan is dat de aangekochte voorraad over de verschillende landen verdeeld kan worden naar de lokale smaak van klanten. TJX kan zo snel reageren op trends.

Financiële koploper

Het inkopen van het juiste assortiment op het juiste moment is heel belangrijk voor discounters. Uit alle overgebleven kledingwinkelvoorraden selecteren inkopers de artikelen die het snelst verkopen zodat het assortiment fris blijft en klanten vaak terugkeren. Omdat TJX één van de grootste inkopers is in de markt en bij haar klanten een goede reputatie heeft opgebouwd, kunnen bekende kledingmerken hun overschotten vaak helemaal aan het bedrijf verkopen en is de kans klein dat hun kleding lang in de winkel blijft liggen en extra afgeprijsd moet worden. Dat is slecht voor het imago van een kledingmerk.

Dankzij haar goede distributienetwerk kan TJX in verschillende steden andere producten in de winkel leggen om daarmee in te spelen op lokale voorkeuren. De verkopen worden per winkel en per product scherp in de gaten gehouden zodat kledingstukken die in de ene winkel niet populair zijn, snel naar een andere winkel gebracht kunnen worden.

Door de goede band met de kledingmerken heeft TJX vaak de eerste keuze en kan het bedrijf de meest kansrijke kledinglijnen kopen. Dit maakt dat concurrenten vaak minder keuze hebben of voor lagere kwaliteit moeten gaan.

Duurzame Koploper

TJX behoort tot de koplopers in de retail kledingindustrie. Het bedrijf heeft een helder milieubeleid en bijbehorende programma’s en doelstellingen, bijvoorbeeld ten opzichte van de uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik en waterverbruik. Ook heeft TJX een gedragscode voor toeleveranciers, inclusief een auditprogramma en beleid voor als er misstanden worden gevonden met betrekking tot arbeidsomstandigheden.

Het bedrijf besteedt aandacht aan specifieke duurzaamheidonderwerpen in de sector, zoals het gebruik van conflictmineralen uit DR Congo en omringende landen en het gebruik van katoen uit Oezbekistan waar een deel van het aanbod van deze grondstoffen gepaard gaat met ernstige schendingen van mensenrechten.

Dit soort beleid en programma’s is redelijk gangbaar bij koplopers in de sector. TJX loopt nog achter in het gebruik van duurzame materialen zoals biologisch katoen, en heeft geen duurzame lijn.

Waar TJX echt in uitblinkt, is op gebied van diversiteit en personeelsbeleid. TJX heeft als een van de weinige grote beursgenoteerde bedrijven een vrouwelijke president en voorzitter van de raad van commissarissen. Dezelfde vrouw was CEO van TJX van 2007 tot 2016. De Board is ook divers van samenstelling. Ongeveer 66% van de managementposities in het bedrijf is ingenomen door vrouwen. Het bedrijf streeft naar een zo divers mogelijk personeelsbestand, op gebied van sekse, etniciteit, leeftijd, visie, levenswijze en meer. TJX maakt hierbij gebruik van verschillende netwerken en groepen om nieuwe werknemers aan te trekken, zoals mensen met een beperking of oud-militairen.

TJX heeft ook een aantal programma’s om de betrokkenheid binnen het bedrijf nog verder te bevorderen. In de VS bijvoorbeeld, voordat het huwelijk toegankelijk was voor mensen van gelijke sekse, waren specifieke voordelen voor getrouwde werknemers in arbeids- en verzekeringscontracten bij TJX al beschikbaar voor stellen van gelijk geslacht. Het bedrijf voorziet ook transgender-ziektekostenverzekeringen.

Beleggingsklimaat september 2016

De modelportefeuille aandelen steeg in september met 0,1%.

De drie beursgenoteerde bedrijven die dierenwelzijn het meest serieus nemen

Dierenwelzijn is een belangrijk onderwerp in ons streven naar een duurzamere economie.