Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Duurzame koploper: PayPal

05-12-2016 | Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over PayPal. Deze Amerikaanse betalingsverwerker loopt voorop in de digitalisering van financiële diensten.

paypal 610

PayPal heeft een leidende positie opgebouwd met het verwerken van e-commerce betalingen. In plaats van betaling met een creditcard kunnen klanten een virtuele portemonnee nemen bij PayPal en daarmee betalen bij webwinkels. Zeker bij kleinere webwinkels, maar in toenemende mate ook bij gevestigde platforms als Ebay en Amazon.com. Hier biedt PayPal extra veiligheid, vaak lagere kosten, opties voor mensen zonder betaalrekening of creditcard en de mogelijkheid om uitgaven beter te controleren. De laatste jaren past PayPal haar kennis van veilig online betalen ook toe op mobiel betalen, onderling lenen en geld overmaken naar vrienden, direct rekeningen betalen en internationale betalingen voor kleine webshops. Tot vorig jaar was PayPal onderdeel van Ebay, maar in de zomer van 2015 kreeg het bedrijf een eigen notering op de beurs.

Financiële koploper

PayPal is al bijna 20 jaar actief in de markt voor online betalingen en heeft behalve een bekende naam, ook een betrouwbare naam opgebouwd. Dit mede dankzij een zeer goed beleid op digitale veiligheid en de vertrouwelijkheid van klantgegevens, de belangrijkste uitdagingen in deze sector. Hoewel het bedrijf haar thuismarkt heeft in de Verenigde Staten, heeft PayPal ook 180 miljoen internationale gebruikers. De combinatie van een betrouwbaar betaalsysteem wat grensoverschrijdend werkt is een zeer groot competitief voordeel.

De ontwikkelingen op het gebied van digitaal betalen en lenen gaan erg snel en worden vaak onder het kopje ‘fintech’ geplaatst vanwege de toepassing van technologie om financiële dienstverlening te moderniseren. PayPal heeft de afgelopen jaren een aantal overnames gedaan om te zorgen dat ze voorop blijft lopen met deze ontwikkelingen.

PayPal heeft sinds haar afsplitsing van Ebay een goede winstontwikkeling laten zien. Als groeiend technologiebedrijf geeft PayPal een groot deel van deze winsten uit aan productontwikkeling en in de toekomst wellicht weer aan een overname. De groeiende diversificatie van de inkomsten is financieel gezien positief voor PayPal, maar zorgt ook dat het bedrijf op meer fronten met concurrentie te maken krijgt. Dankzij haar grote klantenbestand, internationale aanwezigheid, slimme investeringen en betrouwbare imago is de verwachting dat het bedrijf ook de komende jaren een leidende positie zal behouden.

Duurzame koploper

PayPal richt zich op ‘sociale innovatie’. Voor PayPal bestaat dit uit drie onderdelen: toegang tot en participatie van financiële dienstverlening voor iedereen, hoge ethische standaarden, en liefdadigheid.

Toegang tot en kennis van financiële dienstverlening geeft mensen de mogelijkheid zich verder te ontplooien en te ondernemen. PayPal biedt bijvoorbeeld al in veel landen de mogelijkheid aan om geld te verzenden aan familie en vrienden (ook over de grens) via de mobiele telefoon.

PayPal is ook betrokken bij microfinancieringsprojecten, zoals in Kenia in samenwerking met NGO Kiva. Al meer dan 1,5 miljoen mensen hebben door dit project een kleine lening kunnen krijgen, om hun onderneming te financieren.

In 2016 heeft PayPal voor het eerst de diversiteit van haar werknemers in kaart gebracht (na afsplitsing van eBay). De seksegelijkheid bleek hoog en het bedrijf zorgt ervoor dat er geen salarisongelijkheid bestaat tussen mannen en vrouwen. Op dit moment richten ze zich op vrouwelijk leiderschap. Ongeveer een derde van de leidinggevende functies wordt nu bekleed door een vrouw. Het bedrijf streeft naar een zo divers mogelijk personeelsbestand, bijvoorbeeld op gebied van etniciteit. PayPal maakt zich hard voor gelijkheid en diversiteit, en biedt bijvoorbeeld gelijke voordelen voor alle koppels, ook van gelijke sekse.

Ten slotte is PayPal actief betrokken bij het bestrijden van ‘cybercrime’.

Het belang van dierenwelzijn

Bewijzen tonen aan dat dieren in de intensieve veehouderij en productiesystemen vaak onder slechte omstandigheden leven en onnodig lijden.

Beleggingsklimaat november 2016

De modelportefeuille aandelen steeg in november met 2,3% in waarde, maar kon de wereldindex MSCI World All Countries niet bijhouden.