Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Duurzaam vermogensbeheer

07-06-2014 | Triodos Bank Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Elke maand vertellen we u meer over een van deze bedrijven. De Noorse bank DNB ASA hebben we onlangs opgenomen in de portefeuille. Een bank met strenge duurzaamheidcriteria en een aantrekkelijk profiel.

DNB-ASA

Strenge eisen

DNB ASA is de grootste bank van Noorwegen en bestaat al sinds 1882. Het bedrijf is vooral in eigen land actief en op het gebied van scheepvaart één van de voornaamste financiers in de wereld. En in de energiesector speelt ze ook een internationale rol. Bij de financiering van deze twee sectoren past de bank strenge duurzaamheidcriteria toe. Dit doet de bank aan de hand van een uitsluitingslijst. Op deze lijst staan productspecifieke criteria op het gebied van milieu en welzijn waar bedrijven aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor financiering.

Duurzame bedrijfsvoering

Veertig procent van de financiering in de energiesector gaat naar hernieuwbare energieprojecten. Medewerkers van de bank worden jaarlijks getest op kennis en toepassing van de ethische code, een van de redenen waarom de bedrijfscultuur ook als duurzaam te bestempelen is. Tot slot draagt het bedrijf bij aan meer levenskwaliteit Noorwegen. Ze is namelijk één van de grootste sponsoren van sport en cultuur in het Scandinavische land. Een groot deel van het sponsorgeld gaat naar lokale initiatieven zodat ook kleinere gemeenschappen toegang hebben tot sport en cultuur.

Waarom in de portefeuille?

DNB ASA is een nieuw in de portefeuille. De bank is geselecteerd omdat ze een solide beleid en sterke positie in de scheepvaart- en energiesector heeft. Over de afgelopen jaar heeft de bank een stabiele omzetgroei gerealiseerd. Wij vinden het duurzame profiel van DNB aantrekkelijk en de resultaatontwikkeling ten opzichte van haar concurrenten zijn beter voorspelbaar.