Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

6 vragen over het beursklimaat en de betekenis voor de duurzame belegger

“Beleggers blijf wel wakker”

05-02-2018 |

Met spaargeld en obligaties valt vrijwel niets te verdienen nu de rente historisch laag is. En dus vragen steeds meer mensen zich af of ze niet beter kunnen gaan beleggen in aandelen van bedrijven. Begrijpelijk, zegt Albert van Zadelhoff, directeur Triodos Bank Private Banking. “Maar beleggen is niet zonder risico. Je moet als belegger ook rekening houden met Noord-Korea.”

Noord-Korea?

“Het gaat de laatste jaren met de economie goed. De zon schijnt. Dat geldt voor Nederland, maar ook internationaal. Zeker in de Verenigde Staten – een belangrijke markt voor beleggers - is al een jaar of acht sprake van vrijwel ononderbroken economische groei. Ik zie dat niet snel veranderen, want de basis van de groei is gezond. Toch is er een aantal onzekere factoren. Die zijn voornamelijk van geopolitiek aard. Zo is er de oplopende spanning rond Noord-Korea. Wanneer die situatie mocht uitlopen op een echte crisis of militaire confrontatie, kan dat forse effecten hebben op de mondiale economie. Een ander geopolitiek onderwerp is de situatie rond de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Die eilanden worden geclaimd door verschillende landen, waaronder China. Zo’n relatief ver-van-ons-bed-onderwerp kan ook voor beleggers belangrijk worden op het moment dat het uit de hand loopt.”

Is dat niet een beetje te ver doorgedacht?

“Ik denk het niet. In geopolitiek opzicht is de wereld momenteel in beweging, en het is niet vreemd om aan te nemen dat ontwikkelingen op dat vlak de economie raken. In dat kader is de politieke besluitvorming rond de Brexit natuurlijk ook van groot belang. Net als het gegeven dat vooral de VS zich onder Trump terugtrekt uit internationale handelsverdragen. Dit soort zaken kan tot economische onzekerheid leiden.”

Dus maar liever niet teveel beleggen in aandelen?

“Dat zeg ik niet. Vergroten van de aandelenportefeuille kan voor beleggers juist goed te verdedigen zijn. Zeker nu er weinig alternatieven zijn om een redelijk rendement te realiseren. Spaargeld levert weinig op. Sterker nog: de spaarrente is in sommige gevallen zelfs negatief. En het rendement op obligaties is vaak nul. Dat maakt beleggen in aandelen van bedrijven aantrekkelijk.”

Hoe kunnen we het huidige beursklimaat karakteriseren?

“Je ziet een duidelijke tweedeling. Aan de ene kant dus de obligatiemarkt met lage rendementen. En aan de andere kant een economie die goed draait, met stevige resultaten van bedrijven. En dus ook met een fors rendement op aandelen. Deze situatie houdt nu al een paar jaar aan: de bewegelijkheid of ‘volatiliteit’ van aandelenkoersen is klein. In historisch perspectief is dat uniek, want het is eigenlijk heel gewoon wanneer de koers meer variatie laat zien.”

Wat is de verklaring voor de beperkte volatiliteit?

“Dat hangt samen met het huidige beursklimaat en met de aantrekkelijkheid van beleggen in aandelen. Want op het moment dat de aandelenkoers ook maar íets zakt, zie je dat veel beleggers instappen en aandelen kopen. Ze willen profiteren van de lagere koers, hoe beperkt die verlaging ook is. Maar door massaal in te stappen drijven ze de koers weer op en is de koersvariatie binnen de kortste keren tenietgedaan. De beperkte bewegelijkheid van de koers heeft effect op het sentiment van beleggers. Want omdat de huidige situatie van stabiele en hoge koersen nu al langere tijd aanhoudt, kun je als belegger gaan denken dat dat normaal is. Maar dat is niet zo. Als we iets verder terugkijken, dan zien we dat de aandelenbeurs in 2008 zo’n 40% inleverde en in 2012 ongeveer 20%. Ook in andere periodes was een tijdelijke terugval van een procent of tien in één jaar helemaal niet vreemd. Het is goed om dat te beseffen, en te weten dat het huidige stabiele beursklimaat vrij uniek is. Beleggers moeten zich niet in slaap laten wiegen.”

Wat betekent het stabiele klimaat voor de duurzame belegger?

“Er is weinig verschil tussen de situatie van beleggers in reguliere of duurzame bedrijven. Bedrijven doen het gemiddeld genomen gewoon goed, en dat zie je terug in de aandelenkoers. Het is hooguit zo dat duurzame bedrijven het op de beurs vaak zelfs nog wat beter doen dan niet-duurzame bedrijven. Dat is goed nieuws, in alle opzichten. De kracht van duurzame beleggers is nodig voor verdere positieve verandering in de economie en de samenleving. En dus is het goed als er meer partijen op een duurzame manier gaan beleggen. Maar dat moeten ze wel op een evenwichtige manier doen, gebaseerd op een reële inschatting van het risico dat ze willen en kunnen lopen.”

Tekst: Tobias Reijngoud

Meer van De visie van Albert van Zadelhoff:

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

6 vragen over het rendement van het vermogensbeheer van Private Banking

“2017 is een mooi jaar voor duurzame beleggers”

5 vragen over wat het regeerakkoord betekent voor duurzame beleggers

“We zien een groeiend verzet tegen kortetermijndenken”

Wat beleggers kunnen leren van het fipronil-schandaal

“Zijn biologische bedrijven nog wel betrouwbaar?”

Waarom bedrijven steeds rijker worden maar hun medewerkers niet

"De economische macht van grote bedrijven neemt toe"

5 vragen over duurzaam beleggen in de kledingindustrie

"Kunnen grote modebedrijven de sector veranderen?"

4 vragen over isolationisme

en het effect op duurzaam beleggen.

Beleggingsklimaat januari 2018

De internationale aandelenmarkten startten het jaar positief.

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer bleef in september per saldo onveranderd.