Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

De groeiende e-afvalberg

09-02-2012 | Mobieltjes, laptops, I-pods of Mp3-spelers. Ons leven is omgeven met elektrische apparaten. Helaas hebben ze niet het eeuwige leven. En de berg met e-afval groeit. Triodos Bank zocht uit wat bedrijven doen om de verspilling tegen te gaan.

In een recente sectorstudie van Triodos Sustainability Research is onderzocht welke producenten van consumentenelektronica voldoen aan de criteria voor opname in het duurzame beleggingsuniversum van de Triodos Sustainable fondsen en Triodos Private Banking.

Item


Minder e-afval

Een van de aspecten die aan de orde kwam, is het afvalprobleem van consumentenelektronica. Triodos Sustainability Research wil weten welke bedrijven echt werk maken van het terugdringen van hun e-afval. Dit is belangrijk omdat deze afvalstroom groeit en vol met gevaarlijke stoffen en zeldzame metalen zit.

Sharp en Panasonic recyclen

Het e-afval wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden waar de demontage ervan risico’s oplevert voor de gezondheid en het milieu. Deze afvalstroom biedt echter ook kansen voor het bedrijfsleven. Er is namelijk geld te verdienen met het recyclen van dit afval. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Een aantal fabrikanten van consumentenelektronica, zoals Sharp en Panasonic, hebben inmiddels fors geïnvesteerd in recyclingprogramma’s. Bovendien besteden beide bedrijven al tijdens de productontwikkelingsfase uitgebreid aandacht aan de mogelijkheid tot recyclen. Panasonic is recentelijk aan het duurzame beleggingsuniversum toegevoegd. Sharp was al geselecteerd en blijft geselecteerd op basis van deze nieuwe studie.

Lees het volledige artikel over E-waste (Engels)