Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat september 2016

05-10-2016 | De modelportefeuille aandelen steeg in september met 0,1%. Daarmee beweegt het rendement over de eerste 9 maanden van dit jaar weer voorzichtig omhoog (0,4%). Het verschil in rendement met de referentie-index MSCI World All Countries is iets kleiner geworden. Deze index is dit jaar 3,0% gestegen.

Prinsjesdag

De cijfers op Prinsjesdag schetsten een positief vooruitzicht voor de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau (CPB) ziet dit jaar de economie groeien met ongeveer 1,7% en verwacht hetzelfde voor volgend jaar. Omdat de wereldeconomie nog steeds niet hard groeit, is dat geen goed nieuws voor de uitvoer en het ondernemersvertrouwen. Een duurzame noot in het beleid is het geplande voorstel voor een nieuwe financieringsinstelling die innovatie, klimaat en ondernemerschap in Nederland en de export van onze kennis op dit gebied moet gaan ondersteunen.

Economische cijfers Europa

De cijfers over het ondernemersvertrouwen in Duitsland stegen in september tot het hoogste niveau sinds mei 2014. Dit stemde beleggers positiever over de economische vooruitzichten voor de grootste economie van Europa. Veel analisten wijzen op het wegvallen van de Brexit-angst als belangrijke reden voor de hogere cijfers. Op lange termijn bestaat nog steeds veel onzekerheid over hoe de scheiding tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk zal verlopen. Zeker nu de definitieve aanvraag voor de scheiding steeds dichterbij komt en vertegenwoordigers in Europa hun standpunten innemen door stevige uitspraken te doen.

Verkiezingen VS

Traditiegetrouw kwamen in september de presidentsverkiezingen in de VS definitief op de voorgrond. Met nog een paar weken te gaan zijn beide kandidaten eigenlijk niet zo populair bij hun traditionele achterban en zien een aantal groepen stemmers deze verkiezingen als een keuze tussen twee kwaden. Ook voor de aandelenmarkten zal dit de komende maanden onzekerheid geven. Beide kandidaten hebben stevige uitspraken gedaan over economisch protectionisme, internationale samenwerking en immigratie en kunnen dus de huidige economische koers van de VS aanzienlijk veranderen. Met de verrassende uitslag van het Brexit referendum in het achterhoofd, zijn de voorspellingen voor de uitslag heel voorzichtig.

FED

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed) liet deze maand de rente bewegen zonder zelf iets te doen. In de publicatie van haar laatste interne vergadering bleek dat er steeds meer steun komt voor een rentestijging, mogelijk nog dit jaar. De aanhoudend sterke arbeidsmarkt, het herstel van de olieprijs en de toegenomen kosten voor gezondheidszorg, zorgen ervoor dat de inflatie toeneemt. De Fed zal willen voorkomen dat de inflatie te snel oploopt. Beleggers verwachten daarom dat de rente aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar wordt verhoogd. Deze verwachting was genoeg om de lange-termijn rente omhoog te bewegen. Dit was goed nieuws voor financiƫle instellingen. Zij zijn gebaat bij hogere toekomstige rentes.

Aan- en verkopen

Er zijn deze maand geen transacties gedaan in de aandelenportefeuille.

Duurzame koploper: TJX Companies

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over TJX Companies.

De drie beursgenoteerde bedrijven die dierenwelzijn het meest serieus nemen

Dierenwelzijn is een belangrijk onderwerp in ons streven naar een duurzamere economie.