Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat september 2015

08-10-2015 | De aandelenmarkten werden in september gekenmerkt door een zeer nerveus koersverloop met relatief grote dagelijkse uitslagen. Per saldo leverden de markten en de modelportefeuille aandelen circa 3% in. Na de dalingen in augustus is het rendement in 2015 teruggevallen tot ongeveer 2%.

De nervositeit kan op een aantal thema’s worden teruggevoerd. Belangrijkste thema is en blijft de inschatting over de groei van de Chinese economie. Cijfers over de industriële productie wijzen op een lagere economische groei. De vraag is in hoeverre deze afkoeling door maatregelen van de Chinese overheid gecompenseerd kan worden. Het monetaire beleid is inmiddels een aantal keer verruimd en de verwachting is dat verdere stimulering gaat plaatsvinden. Duidelijk is dat de economische groei minder op de export naar het buitenland zal zijn gebaseerd, en dat de binnenlandse vraag (vooral consumenten) het stokje zal moeten overnemen.

Deze onzekerheid wordt ook nog eens gevoed door de situatie op de grondstoffenmarkten. De Chinese vraag naar grondstoffen is vaak bepalend voor de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld metalen. De forse prijsdalingen van grondstoffen worden door beleggers gezien als teken voor tegenvallende groeicijfers.

Deze twijfels werden bevestigd door de beslissing van het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken (Fed). Zij verhoogde de rente niet en wees daarbij naar de internationale economische omstandigheden. Beleggers kregen daardoor de bevestiging van een afzwakkende groei in China.

Tenslotte had ‘Dieselgate’, het schandaal rond de dieselauto’s van Volkswagen, deze maand invloed op de aandelenmarkten. De fraude betekende een enorme koersval voor aandelen Volkswagen (welke niet zijn opgenomen in onze portefeuilles) en twijfels aan de geloofwaardigheid van de gehele auto-industrie.

Beleggingsbeleid

Wij zijn van mening dat de terugval in economische groei in China te overzien is en dat aandelenmarkten nu te sterk reageren. De groeiprognoses hebben wij verlaagd, maar per saldo gaan wij ervan uit dat de groei wereldwijd niet te veel terugvalt. Wij houden daarom vast aan ons beleggingsbeleid met een voorkeur voor aandelen boven obligaties.

Ook op basis van een lagere economische groei, zijn aandelen relatief aantrekkelijk gewaardeerd. Zeker na de forse dalingen van afgelopen weken is de waardering van aandelen tegenover obligaties en liquiditeiten gunstig te noemen.

Over het gehele jaar zijn de rendementsverschillen tussen de economische regio’s beperkt. De modelportefeuille aandelen belegt niet in de sector energie of in opkomende markten, dit pakt nu positief uit.

Modelportefeuille aandelen

De koersfluctuaties van de individuele aandelen waren opnieuw fors deze maand. De positieve rendementen waren te vinden bij ‘defensieve namen’ als het Spaanse nutsbedrijf Red Electrica (+4%), het Deense Coloplast (gezondheidszorg, +4%), Kimberly Clark (+3%) en softwareproducent Intuit (+4%). Opvallende dalers waren Hain Celestial (gezonde voeding), dat 15% inleverde, cementproducent LafargeHolcim (-13%, vooral door afhankelijkheid van de opkomende markten) en farmaceut Baxter (-14%).

De watervoetafdruk

Om een gemiddelde reep chocola te produceren is 1.700 liter water nodig.

Deltawind breidt uit

Afgelopen zomer startte de bouw van windmolenpark Battenoert in Zeeland.

Uitgelicht uit de portefeuille: Volkswagen

Deze maand meer over Volkswagen. Momenteel is Volkswagen in het nieuws vanwege een dieselschandaal.