Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat september 2014

07-10-2014 | De internationale kapitaalmarkten konden in september moeilijk richting vinden. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de FED, stelde beleggers gerust. Er wordt geen haast gemaakt met het volledig beëindigen van het geldverruimingsprogramma en het verhogen van de rente.

Verenigde Staten

Tegenvallende productiecijfers en de aanvallen van de Verenigde Staten op IS in Irak en Syrië, zorgden echter voor een rem op het optimisme. De koers van de Amerikaanse dollar steeg deze maand verder ten opzichte van de euro. Hierdoor liet de Amerikaanse aandelenmarkt, in euro’s gemeten, een positief rendement zien.

Europa en Azië

De Europese aandelenmarkten bleven deze maand achter bij die van Amerika, maar lieten wel een positief rendement zien. Het financiële nieuws was ook in Europa gemengd. Het Schotse ‘Nee’ op het referendum over afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk en de aantrekkende kredietverlening door Europese banken stemden beleggers positief. Het ondernemersvertrouwen in Duitsland heeft  de afgelopen maand zwaar te lijden gehad onder de onrust in Oekraïne. Ook het nieuws van de Europese Centrale Bank bracht de markt niet in beweging. Hoewel beleggers positief zijn over de plannen van de ECB voor monetaire verruiming, is er nog veel onzekerheid over de precieze uitvoering. Op de aandelenmarkten in Azië waren beleggers deze maand negatief gestemd.

Modelportefeuille aandelen

De sectoren informatietechnologie en gezondheidszorg lieten ook deze maand weer positieve resultaten zien. De modelportefeuille aandelen steeg in september met ongeveer 2% en bleef hiermee de MSCI World referentie-index voor. Novo Nordisk, de Deense geneesmiddelen fabrikant voor diabetes, heeft deze maand goedkeuring gekregen om een nieuw medicijn op de markt te brengen in Europa. Hierdoor steeg het aandeel met 9%. Hain Celestial (gezonde voeding) en Intuit (administratiesoftware) lieten weten positief gestemd te zijn over het komende jaar. Dit nieuws zorgde voor een koersstijging van respectievelijk 9% en 10%.

Modelportefeuille obligaties

De rente op de 10-jaars Duitse staatsobligatie steeg in september licht, maar blijft onder de 1%. De 10 jaars-rente op Nederlands staatspapier daalde in september verder. Het rendement van de modelportefeuille obligaties liep verder op tot 5,8% over de eerste 9 maanden van het jaar.

Duurzame palmolie

Triodos Bank stimuleert beursgenoteerde bedrijven om de duurzame palmolie te verwerken in hun producten.

Handel in Tadzjikistan

Triodos Fair Share Fund is sinds kort aandeelhouder van microfinancieringsinstelling Arvand in Tadzjikistan.

Uitgelicht uit de portefeuille: Symantec

Symantec zorgt wereldwijd voor veilig communiceren.