Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat oktober 2016

07-11-2016 | De modelportefeuille aandelen daalde in oktober met 1,9% en bleef daarmee flink achter bij de wereldwijde benchmark MSCI All Countries, die met 0,8% steeg. Over het hele jaar gemeten is het rendement van de portefeuille nu 1,5% negatief. De MSCI World All Countries steeg met 3,8% over de eerste 10 maanden van dit jaar.

Sentiment

Beleggers lijken zich weinig zorgen te maken over de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Ook andere politieke thema’s zoals bijvoorbeeld de moeizame besluitvorming in Europa lijken nauwelijks een rol te spelen. De cijfers over de economische ontwikkelingen bevestigen ondertussen het beeld van een bescheiden, maar geleidelijke groei. De meest recente gegevens over de Chinese en Amerikaanse economie vielen in dat opzicht ook mee. Ook Europese economieën bewegen langzaam vooruit.

Het monetaire beleid veranderde in oktober niet. Toch liep de kapitaalmarktrente op, als gevolg van hogere inflatiecijfers en de verwachting dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, de beleidsrente op korte termijn verder gaat verhogen. Onze verwachting is dat de Fed in december een renteverhoging zal aankondigen.

Voor volgend jaar verwachten we slechts een beperkt aantal verdere renteverhogingen. Vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) werden geen nieuwe inzichten gemeld. De verwachting is dat de beleidsrente in Europa langdurig laag zal blijven. Het rendement op de 10- jarige Nederlandse staatslening liep op van 0,0% naar 0,3%.

Olie en banken herstellen

In dit klimaat van stabiele groei en oplopende rente ontstonden er flinke verschillen tussen de diverse regio’s en bedrijfstakken. Beleggers zoeken binnen de aandelenmarkten naar regio’s en bedrijfstakken die de afgelopen jaren zijn achtergebleven. Met het herstel van de grondstofprijzen zijn aandelen uit de sectoren Energie en Materialen in trek, in tegenstelling tot meer defensieve bedrijfstakken als Gezondheidszorg en Consumentengoederen. Ook het herstel van de sector Banken en Verzekeraars was opvallend. Door de lage rente hebben deze bedrijven het lastig, maar dankzij het veranderde sentiment en de oplopende rente kon deze sector in oktober herstellen.

In deze marktomstandigheden ontstaan ook behoorlijke verschillen tussen de diverse regio’s. Opkomende markten profiteren van het verbeterde sentiment en zetten hun opmars voort. Uitgedrukt in euro’s zijn deze markten met ca. 15 % gestegen.

Portefeuille

De modelportefeuille aandelen blijft in dit veranderde beursklimaat achter bij de benchmark. Op de eerste plaats is de portefeuille door het sterke accent op duurzame koplopers voor de helft belegd in Europa. Met een negatief rendement van -4% dit jaar is Europa wereldwijd gezien de zwakste regio. De portefeuille is niet belegd in Opkomende Markten, dat is dit jaar ongunstig in vergelijking met de benchmark. Ook het niet beleggen in de traditionele Energiesector (door het herstel van de olieprijs met een stijging van 17% dit jaar een van de best presterende sectoren) is de met betrekking tot financieel rendement negatief.

Wij hebben bij de selectie van aandelen een voorkeur voor ondernemingen met een relatief voorspelbare winstontwikkeling en de portefeuille is daarom sterk vertegenwoordigd in sectoren als Consumentengoederen en Farmacie. Bedrijfstakken die dit jaar flink achterblijven.

Specifieke aandelen

De individuele uitschieters in oktober waren aan de negatieve kant te vinden in ondernemingen die met tegenvallende kwartaalcijfers kwamen. Acuity Brands (LED verlichting, -13%), Novo Nordisk (Deense producent Diabetes geneesmiddelen, -12%) en Zimmer Biomet (medische protheses, -17%).
Positieve bijdragen kwamen onder andere van ING (+9%), Hasbro (Speelgoed, +8%) en First Solar (Zonne-energie, +5%).

Aan- en verkopen

Wij hebben in oktober een aantal transacties verricht. Wij hebben de positie in de Amerikaanse IT dienstverlener Cognizant verkocht. De onderneming maakte bekend dat ze een onderzoek gestart zijn naar omkoping. Ook hebben wij een deel van de positie van Geberit verkocht. Deze Zwitserse toeleverancier aan de bouwindustrie heeft dit jaar een goede rendement laten zien.

De opbrengsten hebben wij belegd in het Amerikaanse Alliance Data Systems en de Spaanse Bank BBVA. Alliance Data Systems houdt zich bezig met financiële dienstverlening op het gebied van betaalpassen en marketinginformatie die daarop is gebaseerd. BBVA is een zeer internationale bank met veel activiteiten in o.a. Zuid-Amerika.

10 jaar financiering van kunst en cultuur

Op de tiende verjaardag van het Triodos Cultuurfonds bespreekt fondsmanager Eric Holterhues de impact die financiering heeft op de culturele gemeenschap en de belangstelling van beleggers.

Duurzame koploper: Hasbro

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over Hasbro, deze Amerikaanse producent van speelgoed is bekend van Transformers, My Little Pony en Disney Princess.

Welzijn buiten de boerderij

Dierenwelzijn is niet alleen een belangrijk thema voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Het is ook zeer relevant voor fabrikanten van cosmetica, medicijnen, huishoudelijke producten, kleding en accessoires.