Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat oktober 2015

09-11-2015 | Na de zeer zwakke zomerperiode lieten de internationale aandelenmarkten in oktober een fors herstel zien. De aandelen modelportefeuille won ruim 8% en bleef daarmee iets achter bij de benchmark, de MSCI World All Countries (+9%). Over het hele jaar gemeten bedraagt het rendement ruim 10%.

Beleggingsbeleid

Positief nieuws over de Chinese economie en een verwacht uitstel van de monetaire verkrapping door centrale banken, zorgden voor een positieve stemming op de beurzen in oktober. De lange rente is verder gedaald en beleggers houden er steeds meer rekening mee dat de rente lang laag zal blijven. Daarom worden aandelen aantrekkelijker. Het bedrijfsleven voedt deze gedachte met positieve kwartaalcijfers. Gemiddeld gesproken zijn omzet en winstontwikkelingen in lijn met de verwachtingen.

Opnieuw zijn er maar beperkte verschillen zichtbaar tussen de grote economische regio’s. De Europese beurzen profiteren van de lagere rente, terwijl de Amerikaanse aandelen profiteren van een hogere dollarkoers. Wel is een herstel zichtbaar in de meer cyclische sectoren als energie en materialen. Dit is niet zozeer een gevolg van betere vooruitzichten voor deze bedrijfstakken, maar meer een effect van een verbeterd sentiment onder beleggers; men durft de achterblijvers weer op te pakken.

Modelportefeuille aandelen

In de aandelen modelportefeuille noteerden we een aantal uitschieters. Zonnecelproducent First Solar verraste de markt met goede kwartaalcijfers en sloot de maand af met een rendement van 35%. Ook telecom bedrijf BT Group (+14%) presteerde goed nadat het goedkeuring ontving voor een belangrijke overname. De tegenvaller zat in oktober bij de het Amerikaanse recyclingbedrijf Stericycle (-12%), dat voor het eerst sinds lange tijd met tegenvallende kwartaalcijfers kwam.

Wij hebben in oktober een aantal transacties in de aandelenportefeuille doorgevoerd. Om de afhankelijkheid van de autosector te verlagen is BMW verkocht. Het nieuws rondom de uitstoot-software van Volkswagen en de verwachting dat de automarkt in China minder hard zal gaan groeien, maakt dat de koers van BMW het komende jaar minder groeipotentie heeft. Ook hebben wij de positie in het Australische Bendigo & Adelaide Bank verkocht. De bank lijkt er financieel minder goed voor te staan, waardoor het dividend mogelijk verlaagd gaat worden. Daarnaast hebben wij voor een deel winst genomen op farmaceut Novo Nordisk en IT dienstverlener Cognizant.

De verkoopopbrengsten zijn gebruikt om twee nieuwe bedrijven in de portefeuille op te nemen. Met de aankoop van het Zwitserse Geberit (sanitair) wordt belegd in een onderneming met een sterke marktpositie, die kan profiteren van het door ons verwachte herstel van de bouwsector in Europa. Daarnaast is het Amerikaanse TJX aangekocht. Deze succesvolle onderneming verkoopt merkmode met korting en profiteert vooral van logistieke en inkoopvoordelen. Beide ondernemingen scoren uiteraard goed in de duurzaamheidsbeoordeling.

Laat je stem horen

Of een aandeelhouder nu een volmacht geeft of een vergadering bijwoont, stemmen is de manier om invloed te hebben bij beursgenoteerde bedrijven.

Uitgelicht uit de portefeuille: Inditex

Deze maand meer over Inditex, een Spaans kledingbedrijf met meer dan 140.000 werknemers en 6.700 winkels in 85 landen.

Microfinanciering blijft belangrijk

Waarom en hoe financiert Triodos Bank microfinanciering?