Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat oktober 2014

10-11-2014 | Oktober 2014 zal de boeken ingaan als onrustige maand. De meeste aandelenbeurzen lieten in een korte periode zowel een daling als een stijging van circa 10% zien. Uiteindelijk werd oktober een keurig positieve maand voor de aandelenbeurzen.

Dezelfde onrustige stemming trof ook de rentemarkten, hoewel ook hier de beleggers uiteindelijk positieve cijfers konden noteren. Tegengestelde bewegingen van de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa zorgden voor een verdere stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

Interessant alternatief

De aanvankelijke daling van de aandelenmarkten werd eind september ingezet door een mix van negatieve geluiden. In de eerste plaats daalden de Duitse export en industriële productie en de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten vielen tegen. De uitspraken van het Internationaal Monetair Fonds over de kans op een nieuwe recessie in Europa had daarnaast de meeste invloed op de daling van de koers. Veel beleggers besloten winst te nemen uit vrees dat een flinke correctie na zes jaar stijgende koersen een serieuze mogelijkheid lijkt.

Half oktober draaide dit negatieve sentiment vrij abrupt. De groeicijfers blijven eenzelfde beeld aangeven, namelijk aantrekkende groei in Noord-Amerika en gebrek aan groei in Europa en Japan. In de laatste twee regio’s blijven er echter signalen komen dat de rente lang laag blijft, waarmee aandelenbeleggingen een interessant alternatief blijven.

Verschillen VS en Europa groter

Europa en de Verenigde Staten lopen qua performance verder uit elkaar. De Amerikaanse economie groeit en de monetaire politiek wordt hier verkrapt. Daar staat tegenover dat Europa en Japan steeds meer inzetten op verdere verruiming (opkopen obligaties). Dit heeft stevig effect op de waarde van de munten. De US dollar wordt steeds sterker en heeft invloed op de performance van de verschillende aandelenblokken. Amerikaanse aandelen renderen dit jaar in euro’s gemeten al 22%, waar Europa het met slechts 5% moet doen.

Gunstige aandelenselectie

De modelportefeuille aandelen is voor circa 50% belegd in Europa, maar kon door een gunstige aandelenselectie in oktober de MSCI World voorblijven (2,4% versus 1,5%). Gerekend vanaf de start van het jaar blijft de portefeuille met 13% rendement wel achter op de referentie-index die ruim 15% steeg.

Stijgers

De positieve uitschieters waren vooral in de Amerikaanse namen te vinden: Waters (testapparatuur voor laboratoria; +12%), Seagate (computergeheugens; +10%), Cognizant (IT business outsourcing +10%). Achterblijvers waren te vinden in First Solar (zonne-energie; -10%), Novo Nordisk (diabetes medicijnen; -4%) en Hennes & Mauritz (-3%).

Uitgelicht uit de portefeuille: Adidas

Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Adidas is daar een van.

Oproep voor strenger beleid conflictmineralen

In samenwerking met andere investeerder stelde Triodos Investment Management een verklaring op

Conflictmineralen

Hoe gaan we om met bedrijven die conflictmineralen gebruiken?