Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat november 2016

05-12-2016 | De modelportefeuille aandelen steeg in november 2,3% in waarde, maar kon de wereldindex MSCI World All Countries niet bijhouden. Deze liep in afgelopen maand 4,1% op. Daarmee loopt het verschil tussen de modelportefeuille aandelen en de wereldindex gemeten over 2016 verder op. De portefeuille boekte over de eerste 11 maanden van 2016 een klein positief resultaat van 0,7%, terwijl de MSCI World All Countries index met 8,1% is opgelopen.

Donald Trump

Beleggers waren in november vooral bezig met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tot ‘Election Day’ op 8 november lagen de koersen onder druk. Toen bekend werd dat Donald Trump tegen de verwachtingen in werd verkozen tot de nieuwe president, daalden de koersen in eerste instantie heel even, maar wisten na de overwinningsspeech wonderbaarlijk snel te herstellen. Hoewel het lastig is om het daadwerkelijke beleid van de nieuwe regering te voorspellen liepen vooral de Amerikaanse aandelen verder op.

Meer groei in de Verenigde Staten

Donald Trump is van plan de Amerikaanse economie te gaan stimuleren met enerzijds belastingverlagingen en anderzijds meer overheidsuitgaven. Dit gaat de komende jaren positief doorwerken op de winstontwikkeling voor Amerikaanse bedrijven. Als gevolg van dit nieuwe beleid zal het Amerikaanse overheidstekort naar verwachting verder oplopen, en de inflatie verder toenemen. In dit economisch plaatje zal de FED waarschijnlijk eerder en vaker de rente verhogen dan voor 8 november werd verwacht. Daardoor is de rente op de Amerikaanse obligatiemarkt in korte tijd snel gestegen.

In Europa steeg de rente ook, maar minder sterk. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is in korte tijd opgelopen van 1,6% naar 2,4%. De US dollar won in dit sentiment in november ca. 4% ten opzichte van de euro en is mede reden voor het goede resultaat van Amerikaanse aandelen in deze maand (+7%). 

Europa in ander vaarwater

Hoewel de Europese economie zich volgens verwachting ontwikkelt blijven politieke onzekerheden de markten overschaduwen. Nog even los van de onduidelijke uitkomsten van de reeks aan referenda en verkiezingen is er bij beleggers twijfel over het beleid van de ECB. Al langer wordt de vraag gesteld of Europa de economie niet zou moeten stimuleren met extra overheidsuitgaven in plaats van de lage rente. De financiële discipline van lidstaten houdt fiscale stimulering vooralsnog tegen, maar gezien de politieke onrust en het voorlopige succes van Donald Trump in de Verenigde Staten kan dit een groter thema worden.

OPEC lidstaten worden het eens

Eind november werden de OPEC lidstaten het na vele jaren eens over een productiebeperking. Om de olieprijs te steunen is besloten om de productie te verlagen. De olieprijs veerde direct met 10% op.

Regio’s en sectoren

De relatief grote weging van Europese aandelen in de modelportefeuille aandelen blijft dit jaar in het nadeel werken. De portefeuille is voor ongeveer 50% belegd in Europa, met -3% dit jaar de zwakste regio. Ook is het dit jaar qua rendement nadelig om niet te beleggen in de traditionele energiesector. Door het herstel van de olieprijs is deze sector met 26% rendement de best presterende sector in de index dit jaar.

Individuele aandelen

Ook op het niveau van de individuele aandelen in portefeuille was de verkiezing van Donald Trump merkbaar. Zijn uitspraken over het milieu en klimaatverandering zijn uitgesproken negatief. Uiteraard moet nog bezien worden hoe het beleid echt gaat veranderen, maar de koersen van Vestas (-14%) en First Solar (-22%) kwamen stevig onder druk. Ook de Spaanse bank BBVA kwam door haar Mexicaanse activiteiten onder druk en verloor 11% deze maand.

Aan de positieve kant waren de uitschieters vooral te vinden in Amerikaanse bedrijven die profiteren van de voorgenomen investeringen in industrie en infrastructuur. Industrieel automatiseerder Rockwell liep met 16% op, Anthem, een Amerikaanse zorgverzekeraar steeg 20% en industriële ondernemingen als Acuity Brands (LED verlichting) boekte 16% koersstijging.

Het belang van dierenwelzijn

Bewijzen tonen aan dat dieren in de intensieve veehouderij en productiesystemen vaak onder slechte omstandigheden leven en onnodig lijden.

Duurzame koploper: PayPal

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over PayPal. Deze Amerikaanse betalingsverwerker loopt voorop in de digitalisering van financiële diensten.