Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat november 2015

07-12-2015 | De aandelenmarkten zijn in november verder hersteld van de zware koersval van afgelopen zomer en liepen in november met circa 4% op. Ondanks de genoemde correctie bedraagt het rendement van de portefeuille over 2015 ruim 15%, licht hoger dan de referentie-index MSCI World All Countries.

Een opmerkelijke stijging gezien het feit dat de maand november werd gekarakteriseerd door zeer negatieve zaken als de terroristische aanslagen in Parijs, de verslechterde relatie tussen Turkije en Rusland en de moeizame reactie van Europese leiders op de vluchtelingenstroom. Beleggers schatten uiteindelijk in dat de consequenties van bovenstaande sociale problemen op economisch vlak beperkt blijven.

Beleggingsbeleid

De thema’s voor beleggers blijven onveranderd. Er wordt vooral gekeken naar het beleid van de monetaire autoriteiten en de afzwakking van de Chinese economie. De markt lijkt het erover eens te zijn dat na een periode van 7 jaar de rente in de Verenigde Staten eindelijk verhoogd gaat worden. De verwachting is dat de FED de rente in de december verhoogt, maar daarna een beheerst tempo zal toepassen voor verdere verhogingen. In Europa wordt eerder een verdere verlaging van de rente verwacht. Als gevolg van die tegengestelde beweging verzwakt de Euro langzaam ten opzichte van de dollar. In de tussentijd worden de wereldwijde groeiverwachtingen voorzichtig naar beneden bijgesteld. Instanties als de OESO en het IMF stellen de groeiprognoses bij, vooral omdat de groei in China verder afzwakt. Wij zijn overigens van mening dat het lagere groeipad in China goed gecontroleerd zal worden door de autoriteiten en niet zal leiden tot een schok voor de wereldeconomie. In dit scenario verwachten wij voor de langere termijn bescheiden groeicijfers en een laagblijvende rente. Rekening houdend met de lage renteverwachtingen zijn aandelen in onze ogen nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd.

Modelportefeuille aandelen

Het waren vooral bedrijfsresultaten die individuele aandelen in beweging zetten in november. Coloplast (Deense producent van medische hulpmiddelen) liet met 17% koersstijging een sterk herstel zien nadat eerder in het jaar twijfels over de winstontwikkeling waren ontstaan. Het eveneens Deense Vestas Wind Systems zette de sterke prestatie van dit jaar door met een plus van 16%. De onderneming heeft een zeer sterke orderportefeuille en kondigde een hoger dividend aan. Ook het Britse Johnson Matthey liet een stijging zien (+11%). De onderneming kon na de publicatie van cijfers een deel van de onzekerheid over haar afhankelijkheid van de Chinese economie en de prijs van grondstoffen wegnemen.

De achterblijvers waren in november te vinden bij het Amerikaanse gezonde voedingsbedrijf Hain Celestial en het online reisbureau Priceline. Hain Celestial ondervond last van tegenvallende geluiden over de groei in de markt voor gezonde voeding, terwijl Priceline last heeft van de dure dollar. Het bedrijf is Amerikaans en rapporteert in dollars, maar behaalt de meeste inkomsten uit Europa met dochter Booking.com.

Wij hebben in november geen transacties verricht.

Bedrijven pakken klimaatverandering aan

Vorige week en deze weken spreken wereldleiders met elkaar over een nieuw klimaatakkoord.

Marktplaats voor duurzame energie

Vandebron breekt een vastgeroeste energiemarkt open en versnelt de transitie naar duurzame energieopwekking.

Uitgelicht uit de portefeuille: First Solar

Deze maand meer over First Solar. Een voorloper op de zonne-energiemarkt.