Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat november 2014

08-12-2014 | De internationale kapitaalmarkten zetten hun opgaande trend van dit jaar ook in november voort. De modelportefeuille aandelen voegde deze maand ruim 3% toe aan het jaarrendement. De dalende trend in de rente was wederom een belangrijke factor in de opmars. Daarnaast werkte de fors lagere olieprijs stimulerend.

De OPEC kon nog geen besluit nemen om de dagelijkse olieproductie te verminderen. De olieprijs daalde hierdoor stevig en is in vier maanden tijd gedaald van US$ 110 tot US$ 65 per vat. Deze scherpe daling had grote gevolgen voor de energiesector. Deze sector verloor ruim 8%, terwijl de MSCI World index juist circa 2% opliep. De modelportefeuille aandelen is niet belegd in de conventionele olie- en gassector, maar wel in de sector duurzame energie. Zonnecelfabrikant First Solar verloor deze maand ruim 16%. De dalende prijs van de fossiele brandstoffen maakt grijze elektriciteit goedkoper en opgewekte groene stroom (zonne-energie) wordt hierdoor minder aantrekkelijk.

Bescheiden groeicijfers

De dalende olieprijs is echter niet alleen een gevolg van een te hoge olieproductie. Het is een teken dat het wereldwijde verwachte economisch herstel eerder tegen- dan meevalt. Dat beeld is vooral toe te schrijven aan de ontwikkelingen in Europa. Opnieuw blijkt dat de economische groeicijfers bescheiden zijn. De inflatie van 0,3% leidt er toe dat de ECB haar laatste redmiddel uit de kast haalt. De markt bereidt zich voor op een grootschalige opkoop van obligaties. De obligatiemarkt is daarop vooruit gelopen en de Duitse 10-jarige staatslening rendeert nu minder dan 0,7% per jaar. Overigens biedt de Amerikaanse economie een heel ander beeld. De groeicijfers over het derde kwartaal zijn naar boven bijgesteld en bedragen nu 3,9% op jaarbasis.

Wij blijven van mening dat de aandelenmarkten door de combinatie van redelijke winstgroei en een zeer lage rente nog steeds interessant gewaardeerd zijn en handhaven onze voorkeur voor aandelen ten opzichte van obligaties.

Meer cijfers

De modelportefeuille aandelen kende naast de tegenvallende bijdrage van First Solar ook een aantal positieve uitschieters. Henkel rapporteerde zeer goede cijfers en liep deze maand 13% op. Ook Adidas kon herstellen na cijfers (+11%). Ook het recent aangekochte Cognizant (IT dienstverlening) steeg 11%, nadat de onderneming met goede vooruitzichten is gekomen.

Uitgelicht uit de portefeuille: The Walt Disney Company

Private Banking selecteert duurzame koplopers voor uw beleggingsportefeuille. Bijvoorbeeld Walt Disney.

Eerste investering Kaukasus

Triodos Microfinance Fund en Triodos Fair Share Fund zijn aandeelhouder geworden in Credo.

Hoe duurzaam is katoen?

Triodos Research doet onderzoek naar het gebruik van biologisch katoen.